Eierkoek met… kipcurry?! Of toch nootjes of rozijn?

Hoe eet jij een eierkoek? Winkeldame Angelique eet hem zelfs met kipcurry salade. Anita en ik houden vooral van de noteneierkoek. En veel klanten willen ze graag ‘met een hard randje’. Eierkoeken zijn ideaal als tussendoortje, bij het ontbijt of een koffietafel;

Eierkoeken zijn populair sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Ze werden gezien als relatief goedkoop, maar toch een lekker extraatje met een beetje boter. De eierkoek heeft ook een tijd bekend gestaan als het ‘gezonde’ tussendoortje, maar gezond is hij helaas niet. Er zit weinig vet in, maar wel behoorlijk wat suiker. Op zijn tijd niets mis mee, maar hij past niet in de Schijf van Vijf.

Waar komt de eierkoek vandaan? Tijdens Pasen viert met de komst van de lente. Vruchtbaarheid werd hieraan gelinkt. Iets met eieren en tadaa, daar is de link met de eierkoek. In Brabant, Zeeland en delen van Vlaanderen zijn ze erg populair. Vooral ook met koffietafels.

Wij ‘scheppen’ eierkoeken nog steeds en als ze op de bakplaat liggen, hebben ze een heel typische geur bij zich. Eén van de onmisbare ingrediënten is namelijk ammonium bakpoeder dat gebruikt wordt om ze heerlijk groot en luchtig te maken. Ze horen niet ‘cake-achtig’ te zijn en mogen niet of niet te erg aan elkaar plakken. Hieraan herken je dus een echte eierkoek, maar als het goed is merk niets meer van die bakgeur. De eierkoek moet namelijk goed ‘uitwasemen’ en goed afgekoeld zijn voordat we hem in pakken.

Wij hebben de eierkoek naturel, met nootjes en rozijntjes. Soms ook spelteierkoeken, maar Ronald is daar niet altijd tevreden over. Zij we dus nog steeds mee aan het experimenteren!