Wordt je nu wel of niet dik van brood?

Van 22 tot en met 28 januari wordt, vooral, volkorenbrood weer in de picture gezet tijdens de week van het brood: Volkoren, vol vezels, vol smaak. Brood is de basis en volkoren het gezondst. Inmiddels eten 57% van de Nederlanders en 31% van de Belgen vooral volkorenbrood:

Brood is de basis. In Nederland is het voedingsmodel dat het meest wetenschappelijk bewezen is, de schijf van 5. Volkorenbrood, maar ook volkorengraanproducten (zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkoren ontbijtgranen of quinoa) nemen hier een grote plaats in. Ze leveren energie en onmisbare voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten (2 boterhammen bevatten meer eiwitten dan een ei), voedingsvezels, B-vitamines, ijzer en jodium. En, deze vezels, verminderen het risico op het ontstaan van bepaalde ziektes als hart- en vaat ziekten, darmziektes en het is goed voor je bloedsuikerspiegel.

Volgens het voedingscentrum mag je volop eten uit de Schijf van Vijf. Dus:

  • Veel groente en fruit.
  • Vooral volkoren (richtlijn; een man mag zeker 6 sneetjes per dag, een vrouw 4).
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei en vegetarische producten.
  • Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Een handje vol ongezouten noten.
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten.
  • Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.

Je mag, of ‘moet’ dus echt veel eten! En nee, je wordt niet dik van brood en koolhydraten heeft de gemiddelde mens gewoon nodig.. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de broodconsumptie gedaald en we zijn juist met zijn allen dikker geworden… Trek hieruit je conclusie maar. Dik wordt je van teveel beleg, witte stokbroodjes met salades, borrelbroodjes, bladerdeeg, fruitsappen etc.

Al duizenden jaren eet men brood en hoort het in het dagelijkse voedingspatroon van mensen. Het is dus voedzaam en gezond. Een brood is in verhouding ook niet duur; vergelijk het maar eens met een smoske of een lunch in de kantine. En het is gemakkelijk om ’s morgens snel, goed te ontbijten. Een boterham smeren en beleggen kost nog geen minuut. De overheden in Nederland en België vinden het belangrijk om dit te (blijven) benadrukken dus vandaar dat er een ‘week van het brood’ is en ook veel aandacht voor ontbijten via bijvoorbeeld het nationale schoolontbijt.

Volkorenbrood is niet spannend, maar een essentieel basisproduct, wat door steeds meer mensen als erg lekker ervaren wordt. Wil je meer volkoren eten? Het is voedzamer en eet daarom ‘wat zwaarder’, dus geen hap-slik-weg 😉 Je moet er misschien even aan wennen, maar dat moest je ooit ook aan je witte boterham… Vervang eens een tarwe boterham, of neem gewoon een halfje of klein rondje mee en dan gaat het meestal vanzelf.

Wij eten ‘altijd’ volkoren, maar… Liz eet heel graag worstenbrood en Ravi eet ook graag een beschuitenbol. Ze hebben hierna wel echt sneller weer honger en ook ‘veeeeeel honger mama’. Terug in het gareel dus na de vakantie!

Bron: www.voedingscentrum.nl, www.brood.net