Bakkers klaar, (af)bakken maar!

Bakken is een vak. Dat bleek maar weer eens tijdens de eerste aflevering van Heel Holland bakt. Wat een chaos was dat. Ronald heeft genoten (en al een winnaar gekozen). Bakken is niet makkelijk en vergt veel oefening, maar het afbakken van onze pistolets en croissantjes moet thuis lukken. Dan hoef je ons niet zo te missen in de vakantie:

We hebben ronde witte afbakpistolets en afbakcroissantjes. We hebben getest, eerst zelf en daarna met een aantal klanten in de zomervakantie. Ronde witte pistolets blijven het lekkerst, ook in de vriezer. En als we alle soorten pistolets zouden moeten maken dan hebben we zoveel extra ruimte nodig dat we weer moeten gaan verbouwen en daar hebben we dan even geen zin in 😉

De croissantjes zijn ook erg lekker als je ze zelf afbakt. Er gaat niets boven een warm croissantje op zondagmorgen toch?

Er kan vrij weinig misgaan met het afbakken, zeker niet met deze tips:

  • Laat de pistolets en de croissants ontdooien. Half uurtje is genoeg. Heb je worstenbroodjes in de vriezer? Die moeten wel echt langer ontdooien. Dit kun je ook doen door ze de avond voordat je ze wilt gaan eten in de koelkast te leggen.
  • In dat half uurtje kun je de oven goed laten voorverwarmen. Al vaak gezegd, maar Ronald gelooft niet in 5 minuten voorverwarmen. Hij gaat altijd uit van 15-20 minuten.
  • De oven verwarm je voor op 200 graden.
  • Je hoeft niets te doen met de pistolets of croissants. Een worstenbroodje verliest wat meer vocht en kun je een beetje nat maken als je hem opwarmt, maar bij deze hoeft dat niet.
  • In ongeveer 6 minuutjes bak je ze af. Let op; iedere oven is anders dus kijk even na 4 minuten even. Vooral een croissantje bakt snel donker en dat wil je niet…
  • Geduld is een schone zaak. Heb je haast? De oven warmer zetten heeft geen zin. De buitenkant zal donker worden, maar van binnen is de pistolet dan nog niet goed gebakken.

Smakelijk! En tot snel, donderdag 22 februari zijn we er weer.