Eetsnelheid en textuur bepalen hoeveel je eet | experiment met brood

Velen weten dat ik van origine marktonderzoeker ben en ook lesgeef. Met mijn studenten doen we allerlei soorten experimenten; ze maken advertenties of filmpjes waarin ze telkens iets veranderen en dan bekijken of dit effect heeft op bijvoorbeeld emoties of aankopen.

Deze studie naar brood, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Wageningen, vind ik daarom al erg interessant en hij past bij de goede voornemens (en het grotere probleem overgewicht). Want hoe komt het nou dat je meer of minder eet?

Hoe snel je eet wordt voor een groot deel bepaald door de textuur van een product. In dit geval is er een experiment uitgevoerd met 9 verschillende broodsoorten zoals sneetjes brood, zachte broodjes en harde broodjes. Mensen werden gefilmd tijdens het eten en dit is geanalyseerd. Er is gekeken naar de hapgrootte en het aantal keer dat iemand kauwt. Ook is gekeken naar de eigenschappen van de producten; met korst of zonder, smeuïg of juist vaster en de kruimeleigenschappen.

De zachte broodjes en de croissantjes waren het snelste op. Hap, slik, weg in 15 tot 18 gram per minuut. Op volkorenbrood werd meer gekauwd waardoor het eettempo lager lag; 40% langzamer dan bij een zacht broodje. Harde broodjes zaten er tussenin. Je neemt, zo bleek uit de video-analyse, grotere happen bij een hard broodje dat doorgaans groter is. Er was geen verschil tussen een wit en donker broodje.

Conclusie, als de eetsnelheid door een aanpassing in de structuur met 20 procent afneemt, dan neemt de inname, dus hoeveel je eet, met 10-15% af. Dus, een switch naar een volkoren boterham is een goede keuze als je minder wilt eten. Wil je juist snel een hogere energie-inname dan is een zacht broodje een goede optie. Voor alle soorten geldt, het is belangrijk rustig te eten, tijd te nemen voor een maaltijd en voldoende te kauwen. Dit voorkomt over-eten in het algemeen.

Let op; dit gaat alleen over het brood. Je beleg heeft natuurlijk invloed op hoe smeuïg je brood is en hoe makkelijk het ‘weg-eet’. Eerdere studies hebben ook al vaker aangetoond dat brood niet de dikmaker is, maar vooral het beleg. Bij een wetenschappelijke studie focus je altijd op een klein onderdeel. Vaak maar een mini stukje van de werkelijkheid, omdat het heel moeilijk is alles mee te nemen. Dus natuurlijk spelen ook andere factoren een rol; de omgeving waar je zit (gedachteloos voor de tv), of je iets lekker vindt of niet en bijvoorbeeld je leeftijd, de gezondheid van je gebit etc.

Lang verhaal kort; volkoren is het beste als je minder wilt eten en toch veel voedingsstoffen binnen wilt krijgen!

Bron: Heuven, L.A., et al. (2024), Food & Function.