Eetgewoontes met Pasen

Pasen wordt over de hele wereld uitbundig gevierd. Vaak ook met veel eten. Voor mijn gevoel wordt er iets minder gegeten dan met de december feestdagen maar als je onderstaand lijstje ziet met eetgebruiken en gewoontes in verschillende landen dan is dat misschien niet waar. Wij maken vooral heel veel pistolets en croissantjes, maar wat eten ze bijvoorbeeld in Rusland?

Wij kennen het Paasontbijt en, met warme gerechtjes erbij, de Paasbrunch. Heerlijke pistolets, croissantjes en paasbrood aangevuld met natuurlijk hardgekookte eieren en heerlijke salades. ‘Eitje tikken’ is een leuk spel om tijdens het ontbijt te spelen; tik je hardgekookte eitje tegen die van je tafelgenoot. Degene die zijn ei het langst heel houdt krijgt een jaar voorspoed en geluk.

De chocolade eieren zoeken we, als het weer een beetje meezit in de tuin. Al die eieren verwijzen naar de wederopstanding van de Jezus. Op veel plaatsen in Italië zijn de eieren roodgekleurd. Dit verwijst naar het bloed van Jezus.  In Engeland eet men creamy eggs; chocolade eieren gevuld met gele en witte room.

Pasen is een Christelijk feest en veel gewoontes komen van de Christenen of de Joden. Zo eet men op veel plaatsen met Pasen ook matses. Dit zijn platte, ongerezen ‘broden’ – we kennen ze nu als crackers – die verwijzen naar het moeten vluchten van de Joden. Ze moesten zo snel vluchten dat er geen tijd meer was om het brood te laten rijzen.

In Rusland eten ze Kulich. Dit zoete brood lijkt een beetje op de Italiaanse Pannettone (staat op mijn lijstje voor Ronald).

In Engeland eet men op Goede Vrijdag trouwens hot cross buns, kleine broodjes die een beetje lijken op onze gezegende Hubkes! In Duitsland start met op donderdag al met eetfestiviteiten; op Gruendonnerstag eet men daar vooral groen. Het paasontbijt bestaat uit ham, ei en worst en het diner bestaat uit lam met als dessert ‘kuchen’ in de vorm van een paashaas of paasei.

Wij eten dus vooral extra veel lekkers bij het ontbijt, de brunch of bij de koffie, maar in veel landen staan er ook ’s avonds specialiteiten op tafel. Volgens Joodse en later Christelijke traditie wordt er vaak lam gegeten met Pasen. Dit ter ere van het Lam Gods, die werd opgeofferd en weer opkwam met Pasen. De herkomst hiervan zou teruggaan naar het boek Genesis. Het bracht jaren geluk om met Pasen een lam te treffen. Zo ook in Griekenland. Daar vast men nog op veel plaatsen en die schade wordt met Pasen in één keer ingehaald met lam, maar ook veel groentes en slakken, inktvis en octopus… Ooit heb ik, per ongeluk, levende octopus gegeten. Een ervaring rijker, maar ik houd het graag bij ons Paasontbijtje!