De bakkers maken ze niet graag…

Een oranje tompouce hoort er gewoon bij op Koningsdag, ook ons. Dus net als altijd zijn er oranje glacees 27 april. Kleine tip; bestel ze wel even. Vorig jaar waren er om 8u al zo’n 200 weg en korstdeeg is niet zomaar bij gemaakt. Eigenlijk is een tompouce niet zomaar gemaakt. Hij is bij de bakkers ook eigenlijk niet favoriet:

De tompouce komt uit Frankrijk en is een variant van de ‘millefeuille’. Millefeuille betekent ‘duizend laagjes’. Een echte tompouce wordt gemaakt van bladerdeeg, korstdeeg voor de bakkers onder ons. Bladerdeeg bestaat uit heel veel laagjes. Het deeg zelf is niet zo spannend om te maken. Hiervoor heb je wat bloem, boter, water en zout nodig. De boter wordt door het deeg heen getoerd. Dit toeren gebeurt een aantal keer waardoor je laagjes boter tussen het deeg krijgt. In de oven smelt de boter en het water verdampt waardoor het deeg als het ware los komt en je dus laagjes krijgt. Hoe meer toeren, des te meer laagjes. Ook deze groei gaat trouwens exponentieel 😉. Dit toeren is vrij bewerkelijk en veel bakkers doen dat daarom helaas niet meer zelf. Ook kun je pas bladerdeeg maken als het in de bakkerij wat koeler is. Te warme boter zorgt er voor dat het toeren en dus bladeren mislukt. Het maken van bladerdeeg komt dus achter het normale werk aan. Want wij maken ons bladerdeeg nog wel zelf. Ronald houdt graag controle over smaak en kwaliteit. En zeker bij bladerdeeg is de kwaliteit van de gebruikte boter cruciaal (tip: let op het percentage boter in bladerdeeg als je dit in een supermarkt komt. Het zou 100% moeten zijn). Een nadeel van de tompouce is dat je hem amper kunt eten zonder te knoeien. Maar pas als je bladerdeeg kruimelt en brokkelt dan heb je een goede!

Wij maken plakken korstdeeg. Daaruit snijden we banen en uit een baan komen 6 tompouces. Kun je nagaan dat er gevloekt wordt als er een plak korstdeeg breekt. Een tompouce snijden is voor onze bakkers ook nog lastig hoor!

Tot dusver het korstdeeg. Hierna maken we nog de gele room en de tompouce wordt afgewerkt met een laagje fondant. Natuurlijk kleurt deze oranje op Koningsdag! Al met al komt er dus nogal wat bij kijken… En de conclusie: zit je weer eens te knoeien met een tompouce? Bedenk dan dat je een goede te pakken hebt en er oprecht van kunt en mag genieten!