De zaterdag van Ellen

‘De tijd vliegt als ik bij de bakker aan het werk ben’. Dit horen we heel vaak terug. Dit komt doordat de werkzaamheden afwisselend zijn en er altijd werk is. Maar hoe verloopt zo’n dag dan? Meer specifiek, hoe verloopt Ellens zaterdag?

4.45u Bliep bliep. De wekker.

5.00u Bliep bliep. De wekker opnieuw.

5.15u Zit ik in de auto naar Baarle. Even een half uurtje meezingen.

Om kwart voor zes stap ik de bakkerij binnen en aan de manier waarop er gezongen of goedemorgen gezegd wordt merk ik hoe de nacht gegaan is. Is er stress of loopt alles op rolletjes? Stress was er bijvoorbeeld in de kerstnacht toen er stukken aan een machine waren en de bakkers dat 2 uur extra tijd kostte… Gelukkig is dit niet vaak. Als eerste sluit ik de kassa af en meld een nieuwe aan. Dan print ik de stickers uit van de bestellingen die tussen 18u en 21u online nog binnen gekomen zijn. Deze plak ik snel op de juiste dozen en zakken.

Tussen 6 en 7 zorgen we er met het winkelteam voor dat alle bestellingen ingepakt worden, de leveringen voor bedrijven klaargezet worden en het brood voor de broodautomaat op tijd gesneden wordt zodat het ook weg kan. De winkel wordt gevuld en om half 7 beginnen we met smoskes maken.

7.00u. De eerste, meestal vaste, klanten druppelen binnen. Ik check of alle infokaartjes bij de producten liggen en de winkel netjes is. Tussen 7 en half 8 komt er nog een lading pistolets uit de oven en zorgen we dat alle soorten in de winkel liggen.

8.00u. We gaan ontbijten. Eén voor één, heerlijk met een verse pistolet, luxe van de zaak. Tussen 8 en 10 uur help ik meestal klanten en ondertussen vullen we de winkel aan. ’s Ochtends past nooit alles in één keer in de winkel en de bakkers maken ook vaak nog bij. Meestal maken we rond deze tijd voor de tweede keer smoskes en worden de salades alweer aangevuld. Vaak vraagt Ronald nog dingen zoals het printen van een foto voor een fototaart of er moet warm worstenbrood naar de winkel of cake ingepakt worden.

Hierna beginnen we met opruimen. De afwas moet bijgehouden worden, kruimels vegen, platen en kratten opruimen etc. We maken salades bij en vaak weer smoskes. We wassen sla, koken en pellen eieren en zorgen voor ham en kaas. Tussendoor ga ik vaak bezorgen en collega’s vragen me vaak dingen zoals: Ellen, klopt het dat die klant de bestelling in twee aparte doosjes wilde, kan dit worstenbrood warm, is die klant al geweest, is die ene taart al klaar etc.

12 uur. Degenen die langer blijven gaan lunchen. Tegen 13u begin ik met bestellingen invoeren voor de volgende dag en hiervoor de bestelstickers uitdraaien en plakken. Het is vaak nog druk op dit tijdstip dus klanten helpen en de telefoon horen er ook bij. Of een collega doet dit en ik help met het poetsen van de bakkerij of schoonborstelen van de snijmachines. Als we pech hebben, en dat is zeer regelmatig, maken we nog een keer smoskes en salades bij. Voor 15u moet dit allemaal op orde zijn, want dan ben ik klaar. Voordat ik ga kijk ik of er nog wat geks is voor de volgende dag. Soms schrijf ik nog een kaartje voor een ontbijtje of zet alvast de cava hiervoor klaar. We vullen de chocolade nog aan en het drinken, wafels etc. Dan nog checken of ik mijn collega achter kan laten en dan schort en bloes uit. Time files.

15.10 u Terug naar huis, zingend in de auto.

Ps: op de foto sta ik met een lamp. Dit hoort meer bij een maandag of een donderdag… wordt vervolgd!