De perfecte appeltaart | Tips

Meer thuis, wat meer tijd? Tijd om thuis te bakken! Leuk en lekker, al kan het ook misgaan… Een cake die niet uit zijn vorm komt, een taart die niet gaar is of een brood dat niet rijst. Eerder gaf Ronald al eens tips voor de perfecte roombotercake en nu voor de beste appeltaart. Tips die je niet op een pak of tijdschrift leest…

Een appeltaart bakken is leuk, gezellig en er kan weinig misgaan. Toch zijn er een aantal probleempjes die vaker terugkomen.

De bodem van mijn taart is keihard. Waarschijnlijk is de temperatuur van je oven te hoog waardoor de taart te hard bakt. Controleer deze met een losse thermometer. De temperatuur moet zo’n 190 graden zijn. Tip die je nooit op een pak ziet 😊: verwarm de oven voor op 220, zet de taart erin en zet dan de oven op 180-190. De taart is namelijk veel kouder dan 220 graden en je doet hem open. De temperatuur zakt dus snel behoorlijk terug en zo corrigeer je hiervoor.

Mijn bodem is zacht en papperig. Er zit dan teveel vocht in de vulling. Hiervoor zijn verschillende oplossingen; je kunt koekkruimels toevoegen, paneermeel over de bodem strooien, eventueel een allesbinder toevoegen. Rozijnen zijn ook een goede oplossing; vantevoren dan niet laten wellen! Ook de keuze van de appel speelt hierbij een rol. Wij hebben altijd jonagold appels. Goudreinetten en elstarappels kunnen ook, deze verliezen ook niet zoveel vocht.

Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat. Zie het antwoord op de vraag ‘mijn bodem is zacht en papperig’.

Mijn appeltaart is te donker. Dan heb je hem of te lang in de oven laten staan of de temperatuur van de oven is te hoog. Bakken met een oven met boven- en onderwarmte gaat beter dan met een heteluchtoven. – De bodem is goed, maar de korst is droog. Zet dan de oven iets lager, dan droogt je korst niet uit. Eventueel kun je, ook voor de smaak, de binnenkant van de taart insmeren met een laagje jam.

Succes, geniet ervan! Vragen? We horen ze graag!