Corona in het grensgebied

Er gebeurt momenteel ieder uur wel iets. De situatie is verschrikkelijk en ik hoop dat we hier allemaal in goede gezondheid uitkomen. Maar we komen hier met de enclave situatie toch ook wel voor hilarische taferelen te staan. Ook frustrerend af en toe, maar zonde om ze niet op te schrijven voor een nieuw stukje smokkelhistorie:

Telefoon in de bakkerij. ‘Kan ik mijn brood nog wel komen halen? De grenzen gaan dicht…’ Een paar uur later gaat Ronald onze broodautomaat vullen in Zondereigen en wordt hij bij de kerk door de politie staande gehouden. Overigens is dit hetzelfde postcodegebied, wij rijden met Belgisch kenteken en Ronald had, gekleed in bakkerskleding, natuurlijk brood bij voor de automaat. ‘Kunt u aantonen dan wel aantonen dat die automaat van u is?’

Weer een paar uur later. De eerste foto’s van containers op de weg. Euh, en nu? Kunnen we nog wel gaan leveren bij de SPAR in Meerle? Gelukkig kon dat nog (en moet dat ook mogelijk blijven), maar de volgende dag kon een winkeldame niet naar huis. Ondanks werkattest wat inmiddels aangevuld is met een vignet. En die attesten en vignetten heb ik in de bakkerij gemaakt en vervolgens digitaal naar alle medewerkers gestuurd. Eén van onze medewerkers kreeg echter de vraag ‘waarom ze het papieren document niet even was gaan halen…’.

Het lijkt wel een film. Winkels in Baarle die voor de helft gesloten zijn zoals de Zeeman, en Belgische Baarlenaren die wel naar ons mogen, maar niet even naar de Etos en wel weer naar de supermarkt. Gelukkig levert onze bevoorrading nog geen problemen op, al heeft Ronald wel wat extra bloem laten komen. Je weet maar nooit!

Het is wel erg jammer dat het bijna niet mogelijk is uit omliggende dorpen om nog bij ons te komen. Terwijl wij als essentiële voedingswinkel wel de taak hebben om de bevolking van voedsel te voorzien. Eén Baarle en één Europese Unie? Daar lijkt nog lang geen sprake van… Tot die tijd proberen we er maar het beste van te maken.

Gelukkig mogen wij wel leveren dus dat doen we dan ook! We leveren reeds betaalde bestellingen voorlopig af bij Jacobs Keurfruit en Groente in Weelde Statie, gaan iedere dag tweemaal naar de automaat in Zondereigen, leveren trouw bij de SPAR in Meerle en daar waar nodig bezorgen we. Over landsgrenzen heen! Want we moeten elkaar toch een beetje helpen in deze tijd en als we dat met brood kunnen… Wij bakken door!