Dan zien jullie elkaar toch nooit?

Hoe laat begint Ronald met bakken? Om 24.00 u. En wanneer is hij dan klaar? Het streven is 12 uur later. En dan gaat hij naar bed? Ja of na de lunch. Iedere dag? Ja, behalve in het weekend, dan begint hij eerder en op woensdag zijn we natuurlijk gesloten. Maar wanneer zien jullie elkaar dan? Nou op deze momenten:

We leven inderdaad omgekeerd. Ronald vertrekt dus door de week om twaalf uur ’s nachts naar de bakkerij. Meestal ga ik dan naar bed. We volgen elkaar op; er ligt bijna altijd wel iemand in bed. Maar we zijn verwend en krijgen bijna iedere dag ’s morgens verse boterhammen thuisbezorgd! Ronald komt tegen 8 uur even naar huis en maakt de broodtrommels mee klaar voor de kindjes. Dit lukt negen van de tien keer. Dat is dus al erg luxe. Hierna vertrekken wij richting school en Ronald weer naar de bakkerij, waar ik na het wegbrengen ook heenga.

Het streven is om 12 uur ‘s middags klaar te zijn. Ronald heeft echter moeite met stoppen met werken en het bakkersleven blijft onvoorspelbaar dus dit lukt niet altijd. Als de kindjes niet op school mee eten dan lunchen we samen. Soms thuis, soms in de bakkerij. Hierna gaat Ronald doorgaans wel richting bed. Ik werk door en dan eten we ’s avonds weer samen. Ronald komt dus uit bed om met ons te eten of kookt als wij bijvoorbeeld naar zwemles zijn. De vroege avond is, denk ik, zoals bij de meeste jonge gezinnen; eten, douchen, even spelen, televisie, verhaaltje en naar bed. De kindjes althans. Ronald blijft dan vaak nog even op, maar gaat wel op tijd slapen aangezien om half 12 de wekker weer gaat.

Al met al zien we elkaar als gezin dus door de week vrij veel. Het is alleen wat versnipperd en soms gaat ons derde kind, de oven, voor en ’s avonds gaat Ronald vroeg slapen. Wat niet erg is, want meestal werk ik dan nog even. Op dinsdagavond en woensdag proberen we echt vrij te zijn. Dat is ons weekend.

In het echte weekend is het wel anders, want dan werken we natuurlijk ook. Ronald begint dan eerder, rond 22 uur. Eén dag in het weekend ben ik thuis en Ronald probeert op tijd thuis te zijn en wat eerder in bed te liggen zodat hij er ’s middags eerder uit kan om nog wat leuks te doen. Dit lukt de ene week beter dan de andere week, maar gelukkig heeft Ronald niet zoveel slaap nodig en is hij bakker in hart en nieren. Het weekendwerk hoort erbij en we hebben de vrijheid om zo te plannen dat als er echt iets belangrijks is, we er allebei bij kunnen zijn!