Brood uit een pan

In augustus hebben wij onze jaarlijkse vakantie, ditmaal een bouwvakantie!, en dan is er even geen brood. En ook in sommige vakantielanden is het brood toch niet zo lekker als thuis. Wat dan? We zijn aan het testen geweest met het bakken van een brood in een pan. Zonder oven.

Het brood dat we gaan maken hoort in de categorie ‘flat bread’. Als je dit opzoekt dan vind je heel veel verschillende soorten. Ons groentebroodje voor Herbs en Spices is gebaseerd op een Indiaas naanbrood en roti uit Suriname is een variant. Je kunt de broden in een pan in de oven bakken. Dat doen wij met ons monkeybread. Deze variant is echter zonder oven. Je hebt alleen een koekenpan met dikke bodem nodig en verder:

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem en bakpoeder)
  • 250 ml Turkse yoghurt, Griekse kan ook
  • Een snufje zout

Er zit dus yoghurt in het brood, maar het is niet zo dat het brood daardoor zuur smaakt (dit is overigens ook het grootste misverstand bij zuurdesembrood). Het zuur van de yoghurt is nodig om het bakmeel te activeren. Het brood wordt een klein beetje luchtig, maar rijst niet omdat we er geen gist of desem aan toevoegen.

Meng het bakmeel met de yoghurt en het zout tot een gladde massa. Is het te vochtig voeg dan nog wat bakmeel toe en juist wat yoghurt als het mengsel nog wat droog is. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten op een schone werkplaats. Strooi hier eerst wat meel op tegen het plakken. Maak 12 gelijke bolletjes en rol deze uit tot even grote ronde lapjes. Verhit de koekenpan en bak zonder olie of boter een broodje tot er luchtbellen ontstaan. Keer om en bak de andere kant nog even. Dit gaat sneller dan je denkt! Naar smaak kun je nog kruiden toevoegen, maar deze basis is al heerlijk! Wij hebben een variant gemaakt als een soort wrap; lekker met een gehakt of kipmengsel. En ze kunnen ook in de vriezer!

Ps: last van je maag op vakantie? Dit brood, zonder toevoegingen, kan helpen om je maag en darmen weer rustig te krijgen.