Met uitsterven bedreigd?

De trend tegen brood keert zich, gelukkig, weer. Mensen eten weer meer vers brood, vooral de gezondere broodsoorten zoals volkoren. Alleen het volgende probleem dient zich aan, opvolging. In Nederland bereikt de komende 10 jaar ongeveer een derde van de bakkers de pensioengerechtigde leeftijd. En ze hebben geen opvolging.

Hoe komt dit en hebben wij hier ook last van? Nou, voorlopig gaan we nog niet met pensioen, in tegendeel zelfs, maar we herkennen de problematiek wel. Door programma’s als Heel Holland Bakt is er weer meer interesse in het bakkersvak, maar dan vooral voor banket en minder in brood. En broodbakkers zijn juist hard nodig. Een goede broodbakker ben je niet zomaar. Dat vraagt heel veel oefening, omdat het een natuurproduct is waar je niets aan kunt corrigeren. Het is goed of niet. Voor Ronald is het het mooiste vak van de wereld en als hij moest kiezen, dan bakte hij alleen maar hele dagen brood. Ervaring genoeg dus en de basis staat als een huis En dat is waar het bij opleidingen ook aan ontbreekt. De kwaliteit van de bakkersopleidingen laat te wensen over. Veel lesuitval, veel herhaling, vooral focus op slechts een paar producten en studenten leren amper nog recepturen uit te rekenen. Volgens ons ligt daar één van de oplossingen voor dit probleem.

Een ander oplossing ligt in het beeld dat men heeft van het leven van een bakker. Ok, Ronalds leven is extreem, maar dat krijg je als je houdt van je vak, perfectionist en ondernemer bent. Maar wij gaan, en moeten ook, met onze tijd mee. Dat betekent dat we een moderne ambachtelijke bakkerij zijn. Er is veel handwerk, maar dat maakt het vak juist mooi en daar waar mogelijk laten we ons helpen. En door processen anders in te delen gaan we ook steeds meer overdag werken. Vroeg beginnen zal erbij horen, maar dat is bij meerdere beroepen. Ook in het weekend werken hoort erbij, maar zeker niet meer ieder weekend of iedere feestdag. Het moet wel leuk blijven 😊

Het is vooral een creatief beroep waarin je iedere dag creëert. Met bijna niets iets maken. Je bent met één van eerste levensbehoeften van mensen bezig. En eten is ook genieten. Over voeding wordt ook heel veel over gezegd en geschreven. Dat zal de komende jaren alleen maar meer zal worden waardoor het vakgebied nooit stilstaat.

Het is niet meer zoals vroeger dat je enkel wit en tarwe brood had en alleen in het weekend koeken en gebak. De consument vraagt veel, steeds meer, en daar moet je mee om kunnen gaan en soms ook nee zeggen. We zijn geen glutenvrije bakkerij dus helaas kunnen we daarin weinig betekenen en voor vier Belgische koffiekoeken rijd ik niet naar Gent. Een compliment dat ze die van ons willen hebben, dat wel!

Het bakkersvak, zoals wij werken, is nog een echte ambacht. Een ambacht waar heel veel liefde bij hoort. En daar mag wel wat meer positieve aandacht voor komen. Niet alleen voor bakkers, maar ook voor slagers, koks, en alle andere handwerklieden.

Een mooi bruggetje naar onze openstaande vacature(s): wie wil dit mooie beroep bij ons uitoefenen? Wij zoeken nog naar gemotiveerde mensen die met ons dit mooie beroep uit willen oefenen! Zie hier de vacature.

Bron: de Volkskrant 10/7/2019