Brood gemaakt van wat?!

Wat!? Brood van gemaakt met insecten? Dit was, vooral in België, in het nieuws de afgelopen weken, omdat Europese regelgeving is gewijzigd. Verschillende collega bakkers kregen de vraag al of brood met insecten gebakken wordt. Antwoord: bij ambachtelijke bakkers zie ik dat nog niet zomaar gebeuren:

De EU heeft toestemming gegeven om in het 2023 insecten toe te voegen aan bakkerijproducten, pasta en andere zogenaamde halffabrikaten ‘bedoeld voor de algemene bevolking’, maar ook aan koekjes, bier en chocolade. Drie soorten, de treksprinkhaan, gele meelworm en de huiskrekel, waren al toegestaan. Volgens het Europese Voedselagentschap zijn insecten zeer voedzaam en gezond en dragen ze bij aan de transitie van een plantaardiger en milieuvriendelijker voedingssysteem. Er staan nog 8 soorten op de lijst om beoordeeld te worden. In Wageningen doen ze hier al een aantal jaar onderzoek naar via het SUSINCHAIN project. Eén van de doelen is om in 2023 20% van onze dierlijke eiwit inname te vervangen door insecteneiwitten. Natuurlijk weten we dat in bepaalde werelddelen het eten van insecten heel normaal is, maar bij ons is dit nog niet zo ingeburgerd en wij zijn dit ook niet gewend. Ooit heeft één van mijn studenten tijdens een studiereis in China op straat bij een kraampje sprinkhanen en schorpioenen gegeten. Lang verhaal kort; bij de tussenstop op de terugreis is getwijfeld of hij verder mee kon en mocht vliegen, zo ziek was hij….  

Grote bedrijven, multi-nationals, experimenteren hier ook al jaren mee, maar dat doen ze ook met het gebruik van peulvruchten of pseudo-granen. Zij gaan heel toekomstgericht te werk en proberen heel veel uit en nu dus ook insecten in geplette of poedervorm. Deze organisaties rollen vaak nieuwe grondstoffen of hulpstoffen uit via de industriële bakkerijen. De verwachting is dat zij de poedervorm van bepaald insecten wel zullen gaan verwerken. De eerste smaaktesten zijn ook goed, maar… deze zijn blind getest en dan weten mensen niet wat ze eten. En uit psychologisch onderzoek weten we dat smaakwaarneming kan veranderen als mensen wel weten wat ze ten. Het zit tussen je oren 😊

Bij kleine, ambachtelijke bakkerijen zie ik het persoonlijk nog niet snel gebeuren dat we brood gaan maken van geplette krekels. De vraag komt niet zomaar, de associatie is nog negatief. Gewoon tarwe, volkoren is goed en dan een keer een desem, wat meer pitten of zaden of olijven is al gek genoeg! Wellicht dat in grote steden er speciaalzaakjes zullen komen, dat zien we vaker. Maar los van het feit of je dit wilt aanbieden, vraagt het een heel andere verwerking. Als je alles zelf maakt en dus handmatig verwerkt, dan zou je je daarin moeten opleiden, want je brood zal veranderen. En dat wil de klant niet. De grondstof is voor klein gebruik heel duur en de broodprijs willen we juist zo laag mogelijk houden. En nog meer broodsoorten erbij… nee, dat is voor ons ook niet haalbaar. Wij houden het dus op onze gewone bloem en meel!

Bron; Retaildetail.nl, WUR.nl