We waren dus in Zeeland. Daar waar wij het worstenbroodje als ons traditionele product hebben, het Brabantse of Hollandse worstenbroodje, hebben ze in Zeeland de bolus. En boluscake, bolusijs, bolusborreltjes, boluskoekjes, noem maar op… Met liefde en plezier test Ronald alles. Het hoofdingrediënt is kaneel en dat heeft stiekem veel goede eigenschappen:
Bij kaneel denken wij aan bolussen, appeltaart en winterse taferelen met appelbollen. Vooral veel lekkere dingen en die zijn niet altijd even gezond. Maar kaneel heeft juist heel veel gezondheidsvoordelen – wetende dat wij geen voedingsdeskundigen zijn:
- Kaneel is een nutriëntrijke specerij afkomstig uit Azië; het bevat mangaan, ijzer, magnesium en calcium. Daarnaast vitaminen A, E, C en B9.
- De stof cinnamaldehyde heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
- Het verlaagt je bloeddruk – een halve theelepel per dag in je eten zou al voldoende zijn.
- Kaneel helpt het bloedsuikerniveau na een maaltijd op peil te houden (het wordt ook wel het ‘insuline van de armen’ genoemd) en zou effectief zijn bij bepaald spijsverteringsproblemen – zoals misselijkheid en oprispingen.
- Het werkt als een natuurlijke bloedverdunner.
- Het kan leiden tot verbeteringen bij de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Hier – en naar andere effecten – wordt momenteel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Laat die appelflappen maar komen! Of anders toch een kaneeltheetje ; – ) Let op; teveel van iets is nooit goed, ook niet van kaneel. Van nature komt er coumarine in kaneel voor en dat kan schadelijk zijn. Ceylonkaneel, de echte kaneel, is derhalve beter dan Cassiakaneel.
Bronnen: kaneel.nl, nutrimea.com, voedingscentrum.nl., ahealthylife.nl