Blijf gezond, eet een Hubke!

Donderdag zijn ze er weer! 3 november is het weer Hubkesdag. Kom op tijd naar de bakkerij voor deze gezegende broodjes en voorkom hondsdolheid. Wat was Hubkesdag ook al weer?

Houd de traditie in stand,

Eet ook een Hubke want,

Zo bent U ook beschermd tegen Hondsdolheid,

Zowel de Boer, de knecht en ook de meid,

Gelooft u niet zo in deze zaken,

Proef ze dan toch, ‘k weet zeker dat ze zullen smaken.

Donderdag 3 November vieren we weer de naamdag van de heilige Sint Hubertus (655-727) en daarvoor maken we de zogenaamde Hubkes. Kleine zachte witte broodjes – naturel of met rozijn. Op deze dag namen jagers vroeger hun honden mee naar de kerk. Deze werden dan gezegend en waren zo weer een jaar beschermd tegen hondsdolheid. Om zichzelf ook te beschermen namen de jagers van thuis brood mee dat ook gezegend werd. Tegenwoordig neemt men geen brood meer mee naar de kerk. Een voorganger komt bij de bakker langs en zegent daar de zogenaamde Hubkes. Het zijn kleine ronde zachte witte broodjes en volgens de mythe krijg je dus na het eten ervan geen hondsdolheid! Zeker als je ze als eerste eet.

Dit, van oudsher katholieke, gebruik is nog steeds populair, maar toch komt bij steeds minder bakkers de pastoor nog langs om de broodjes te zegenen. Bij ons komt de pastoor nog steeds trouw ieder jaar. Om ongeveer 7 uur, half 8 verwachten wij hem. Als je er dus op tijd bij bent kun je bij de zegening zijn. Na een kort gebed in de bakkerij worden alle broodjes met wijwater gezegend en soms wijzelf ook!

Dus, wie weer een jaar beschermd wil zijn; eet een Hubke! Je kunt ze ook online bestellen.