Achter de schermen of voor de schermen? We zijn naar een bakkersbeurs geweest en – ik – Anke was uitgenodigd om deel te nemen aan een ronde tafelgesprek met allerlei experts. Het onderwerp was ‘Blik op Volkoren’ en het doel om te kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat meer mensen meer volkoren gaan eten, want het heeft zoveel voordelen:
Allereerst een kort lesje – herhaling weliswaar – volkoren. Wat is volkoren? De gemiddelde consument weet dat niet en sterker nog, heel veel mensen die werkzaam zijn in bakkerijen of de voedingssector weten het ook niet. Volkoren is GEEN graan. Het geeft aan dat van het graan de volle koren (daar heb je het ezelsbruggetje) gebruikt is. De meel wordt dus niet gezeefd en daardoor bevat het brood meer voedingsstoffen, vitamines en mineralen. En zelfs zoveel dat het echt grote bewezen gezondheidseffecten kan hebben.
Per dag horen 23 Belgen dat ze darmkanker hebben. Iedere dag. Daarvan sterft helaas nog steeds een groot deel. Als we drie volkoren boterhammen per dag zouden eten dan verlagen we de kans op darmkanker al met 50%! Dat zijn echt veel mensen… Bij mij kwam dit feit echt binnen. Het gaat overigens niet om het eten van volkoren, maar om het binnenkrijgen van voldoende vezels (daar zijn ze weer, ik ben nog steeds bezig met mijn challenge om voldoende vezels te eten). En vezels zitten vooral in volkoren producten.
Volkorenbrood bevat naast de vezels veel B-vitaminen, mineralen zoals ijzer, maar ook koolhydraten en eiwitten. Dit heb je allemaal nodig in een gezonde leefstijl. Onderzoek toont aan dat als je voldoende volkoren eet je ook minder kans hebt op hart- en vaatziekten en diabetes. Volkorenproducten zijn voedzaam. Niet alleen brood, maar ook volkorenpasta of zilvervliesrijst vullen goed. Je eet dan dus relatief minder.
Maar ik eet een meergranenbrood, dan is toch ook gezond? Terechte vraag. Een conclusie van het ronde tafel gesprek was dat al het brood in principe gezond is, maar volkoren veruit het gezondst. Meergranen betekent dat er meerdere granen gebruikt zijn, maar het betekent niet dat de volledige graankorrel gebruikt is. Een wit en een ardeens brood samen zou bij ons ook een meergranenbrood zijn, maar het is zeker geen volkoren.
Ik houd van brood met veel pitten en zaadjes, is dat ook goed? Dat is zeker goed! Maar… neem je bijvoorbeeld een bruin brood en voeg je daar gezonde pitten en zaden aan toe dan is dat gezonder, maar nog geen volkorenbrood. Een tarwe volkoren met granen en zaden zou wel gezonder zijn.
Mijn witte boterham is zo lekker, moet ik echt… Je moet niets. Ja brood eten, dat moet je 😉 Nee hoor zelfs dat hoef je van ons niet en we kunnen ons voorstellen dat je altijd gewend bent om wit te eten dat een volkorenboterham wat ‘zwaar’ is, minder makkelijk weg-eet en in eerste instantie misschien ook minder lekker. Al went dit snel. En als je het echt lastig vindt, zou je ook eerst tarwe kunnen gaan eten en daarna volkoren tarwe proberen of je laat het brood dun snijden.
Het is lastig… Dus nog een tip voor als je het wilt vragen bij de bakker of de voedingsinformatie wilt bekijken op een etiket; als er staat tarwemeel of roggemeel dan is het volkoren. Staat er tarwebloem, of speltbloem dan is het graan gezeefd en is het dus geen volkoren. Let ook altijd op de percentages die erbij staan. 10% volkorenmeel en de rest bloem, maakt een product nog geen volkoren. Gelukkig is de wetgeving hieromtrent gewijzigd en mag het ook echt niet meer als volkoren verkocht worden.
Wij verkopen alleen 100% volkoren tarwe en 100% volkoren spelt. Twijfel je? Vraag het ons gerust!