Amandelen | kwaliteit proef je

Al eerder schreef over de echte roomboteramandelstaaf of een neppert – de banketstaaf met spijs van bonen, vooral veel suiker en voor de vorm nog wat amandelaroma. Zo zonde! Ons motto blijft; als je geniet, dan moet je het goed doen. Genieten van de lekkerste roombotercroissants, ambachtelijke worstenbroodjes en echt vers brood. Amandelen vormen de basis voor originele echte amandelspijs, die wij gebruiken in de staven, letters en kerstbroden.

Amandelen zijn erg lekker en worden veel gebruikt. In de spijs dus en ook in marsepein. Ook in de notenmix die we gebruiken voor de eierkoeken met noten zitten ze en natuurlijk in het noten-carameltaartje (nog een herfstproduct dat weer terug is!). Deze amandelen zijn echter gebrand en dat zijn de amandelen voor de spijs niet. Dat zijn rauwe zonder vliesje. Dit ontvliezen is een bewerkelijk klusje. Als dit heel zorgvuldig gebeurt dan hoeven er uiteindelijk zelfs geen bewaarmiddelen aan de spijs toegevoegd te worden, hooguit wat water. De beste amandelen komen uit Spanje en Italië.

Marsepein is qua structuur fijner dan amandelspijs en is in de Middeleeuwen vanuit het oosten naar Europa gekomen. De verhouding amandel – suiker kan heel erg verschillen en dit bepaalt de smaak en uiteraard ook de prijs. Onze heerlijke frietjes (ze staan nu in de winkel!) en figuurtjes van marsepein maken we niet zelf – ieder zijn vak. Maar de gebakjes en taartjes natuurlijk wel.

Van producten met spijs en marsepein moet je houden. We hebben een aantal klanten die trouw een marsepeintaart willen, maar als de eerste proefstolletjes en staven weer komen dan is bijna iedereen fan. Ronald was koekjes aan het bakken – ik zet de gevulde koeken, met amandelspijs, erbij op zijn lijstje!