#34 Ode aan de plakdrol

of de draaikoek of de draoier of gewoon de Zeeuwse bolus. We waren in Zeeland. En als we ergens zijn dan moeten we zeker de plaatselijke of regionale specialiteit proeven en testen. De bolus, zoet koffiebroodje, hebben we zelf ook in het assortiment, maar dat er een hele geschiedenis aan vooraf gaat dat wisten we niet.

De bolus wordt niet alleen in Zeeland of Brabant gegeten, maar over de hele wereld. Vorm en smaak aangepast aan de regionale smaak. Hij is van Joodse origine en waarschijnlijk door Joodse Portugezen, die moesten vluchten voor de Spaanse inquisitie, naar Zeeland gekomen. De Zeeuwen verstaan de kunst van het bolusbakken het beste en hebben sinds eind jaren ’80 een bakwedstrijd met als prijs de titel ‘Beste Zeeuwse bolusbakker van het jaar’ in het leven geroepen. Dit ter promotie van het Zeeuwse cultuurgoed.

Er zijn veel thuisrecepten voor bolussen te vinden, maar een goede bolus maken komt erg precies. Een goede bolus is lekker stroperig en mals. Tijdens de wedstrijd worden de baksels getest op grootte (60-80 gram), gaarheid, kleur, volume, structuur en mechanische kwaliteit (of de vorm behouden blijft bij het eten). Het begint met een goed, mals deeg van witbrood dat door de basterdsuiker, bij ons ook door kaneel, gerold wordt. Het rijsproces komt erg nauw en als de bolus ook maar een paar seconden te lang in de oven zit dan is ie al te droog.

Een broodje dat dus zeker een keer wat extra aandacht mogen geven en beter de naam ‘klevende liefde’ dan plakdrol verdiend!