Of waarom kun je bij jullie maar tot 9 u ’s avonds bestellen voor de volgende dag en online niet op de dag zelf nog? Deze vraag krijgen we veel. Het antwoord is lang en tegelijkertijd kort en vraagt wat achtergrond over onze werkwijze:

‘Kan ik echt ’s avonds nog bestellen voor morgen? Hoezo dan?’ Dit antwoord is kort; omdat we alles vers maken. Dus zolang het geen 200 gebakjes zijn of honderden broodjes dan hoeven we het niet persé veel eerder te weten. De grondstoffen hebben we tenslotte en de man/vrouwkracht ook. Dit neemt niet weg dat het wel fijn is om bestellingen op tijd te hebben, zeker met de feestdagen, want alles moet wel verwerkt en ingepland worden.  

Het lange antwoord begint met onze nachtplanning. De broodbakker begint normaal om 24 uur. Dit betekent dat hij moet weten welke degen hij moet draaien, hoeveel kilo van iedere deeg, hoeveel bodems er gemaakt moeten worden, hoeveel soezen etc. En dit is afhankelijk van het aantal bestellingen! Voor de winkel zelf weten we het ongeveer. Ongeveer, want dit kan erg verspringen.

Na 21 uur, als het niet meer mogelijk is online te bestellen, voeren wij de laatste bestellingen in en gaat Ronald rekenen, ook voor de banketbakkers. Van tevoren heeft hij al een blik geworpen op de productielijst zodat hij weet hoe laat hij zelf moet beginnen. Als Ronald de volledige productielijst berekend heeft, dan stuurt hij deze door en gaat hij zelf nog een paar uurtjes slapen. Er kijkt dan dus niemand meer naar mail waarop de bestellingen binnenkomen en ook de telefoon wordt niet opgenomen. De bakkers zitten met hun handen in het deeg en werken keihard in de bakkerij dus die kijken ’s nachts ook niet meer.

Overdag. Telefoon. ‘Kan ik nog paar vlaaien bestellen? Kom ik ze over een uurtje ophalen’. Ook deze vraag krijgen we. Ja echt. Soms kan dat, soms niet. Op drukkere dagen, zoals in het weekend, bakt Ronald wat extra vlaaibodems. We kunnen dan vlaaien bijmaken als het druk is in de winkel, of als mensen dus alsnog bestellen. Maar als dit niet gebeurt, moeten wij ze ook weggooien en dat is zonde! En als de bodems op zijn, dan zijn ze op en kunnen we ze dus ook niet zomaar bij toveren. We hebben de kennis en de middelen, maar ook bij ons kost een taart bakken tijd. Dit zelfde geldt voor brood, maar voor smoskes weer minder. Deze maken we de hele ochtend in ieder geval bij. Smosbroodjes en pistolets hebben we doorgaans genoeg, dus als mensen dan bellen* dan kan dat eigenlijk altijd wel. *Bellen, want ook in de ochtend zitten we minimaal achter de computer.

We doen ons best om zolang mogelijk zoveel mogelijk producten aan te kunnen bieden en mensen te kunnen helpen! Daarom willen hier na de verbouwing nog meer op in spelen. Dit kan door in te spelen op de rijsprocessen en een kleinere oven. De verbouwing… hierover komt snel meer informatie!