De beste guilty pleasure is

chocolade. Vlaanderen wordt ook wel de hoofdstad van de chocolade genoemd. De twee grootste chocoladefabrieken van de wereld staan hier, waarvan de bekendste Callebaut is. Belgische chocolade is wereldberoemd. Dit komt vooral door de fijne structuur van de chocolade. Daarnaast zijn de cacaobonen van zeer hoge kwaliteit.

Chocolade wordt gemaakt van cacaomassa, extra cacaoboter en suiker. Cacaobonen zijn de pitten van de vruchten van de cacaoboom. De zaadlobben worden tot een dikke pasta gemalen. Hieruit wordt de boter geperst. Wat overblijft wordt vermalen tot cacaopoeder oftewel cacao solides.

Officieel zijn er drie smaken wit, chocolade en puur met daarop diverse varianten waarvan de roze Rubychocolade de laatste nieuwe is. Deze is gemaakt van een speciale cacaoboon en heeft een fruitachtige smaak. Ook is er rauwe chocolade gemaakt van ongebrande bonen.

Onze chocolade, nu de Paaschocolade, is van Callebaut. Wij weten dat deze chocolade de lekkerste is, deze gecertificeerd is en de kwaliteit hoog is. Maar hoe weet je dat in de winkel? De kwaliteit van chocolade verschilt vaak enorm. Over smaak valt niet te twisten, maar over het gebruik grondstoffen wel. En daarvoor moet je wat achtergrondkennis hebben, want eigenlijk zegt dat percentage wat op de verpakking staat van een chocoladereep niet zoveel… Wat betekent dat cacaopercentage, zoals 70% nou en hoe kun je zelf checken of je goede chocolade hebt?

Daarover gaat een artikel in onze volgende online nieuwsbrief ‘Het geheim van de bakker’. Schrijf je dus snel in op onze site, www.bakkerijadams.be en lees over vanalles en nog wat uit het bakkersleven!