#12 Waarom de letter M?

De Sint is weer in het land dus het is weer volop tijd voor chocolade figuren en letters. Chocoladeletters hebben wij altijd in de letter ‘S’ van Sint. Onze originele roombooter amandelletters maken we altijd in de letter ‘M’, maar waarom?

Ronald wist het eigenlijk zelf ook niet precies. Hij maakt ze al meer dan 20 jaar en denkt dat dit is omdat de letter ‘M’ het grootst lijkt en daar kiezen mensen vaak voor. Er zit een kern van waarheid in, maar we hebben het uitgezocht.

Koek en banketletters bestaan al heel lang. Al in de Romeinse tijd leerde men het alfabet via de ‘snoeplettermethode’ en in de Middeleeuwen zou het een traditie zijn om letters te eten. Rond het einde van de 19e eeuw werden chocoladeletters al in fabrieken geproduceerd. De letter ‘M’ was favoriet, omdat het de ‘M’ van Moeder en Mama is, maar ook de populariteit van voornamen speelt een rol. De ‘J’ was populair vanwege de populaire voornamen als Jan en Johannes en de ‘M‘ werd nog meer favoriet na de geboorte van de Nederlandse prinsesjes Margriet en Marijke. Gaandeweg werd het een traditie, in Nederland althans, om letters met Sinterklaas te geven zo blijkt uit het liedje ‘O kom er eens kijken…’.

Toch speelt ook de grootte een rol. De letter ‘M’ lijkt groter ook al zijn binnen een gewichtscategorie alle letters even zwaar. De ‘T’ heeft daarom een dikker stokje dan de ‘M’ en voor verschillende producenten is het een reden om de ‘I’ niet te produceren.

Fijne Sinterklaas!