#11 Wat te doen met oud brood?

Eten weggooien is zonde. Maar liefst 25% van het geproduceerde voedsel over de hele wereld wordt weggegooid! Gelukkig zijn er talloze recepten met oud brood (en tips om brood te bewaren zoals in column 4) waardoor brood niet in de prullenbak hoeft te belanden. De meest bekende zijn natuurlijk tosti’s of wentelteefjes, maar er zijn er meer die helemaal niet ingewikkeld zijn of veel tijd kosten:

Croutons: Kunnen met iedere broodsoort gemaakt worden, blijven lang goed en zijn lekker in soep of salade. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brood in blokjes en leg deze op een bakplaat. Besprenkel alle stukjes met olijfolie en naar wens met knoflook en bestrooi met zout of met kruiden zoals oregano of tijm. Hussel de stukjes door elkaar.  Zorg dat er geen stukjes op elkaar liggen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de croutons 20 minuten. Op de plaat af laten koelen en dan afgesloten bewaren.

Italiaanse bruchetta: Ideaal voor stokbrood of brood dat dun (op z’n Belgisch) gesneden is. De oven voorverwarmen op 160 graden. Meng stukjes tomaat met Italiaanse kruiden en voeg naar smaak zout en peper toe. Leg het brood op een bakplaat en rooster het in 5 minuutjes goudbruin. Tussendoor de stukjes keren. Haal het brood uit de oven en wrijf het in met knoflook. Besprenkel olijfolie op het brood en verdeel het tomatenmengsel over het brood. Eet meteen lekker op!

Broodpudding: een oud, klassiek Engels gerecht. Kan met gewoon brood gemaakt worden, maar ook erg lekker met rozijnenbrood. Hiervoor bestaan verschillende recepten. Wellicht iets voor een volgend stukje!