Ziek op vakantie | tips

Ben je niet helemaal lekker of heb je een beetje last van je darmen op vakantie? Dat kan verschillende redenen hebben. Je eetritme is anders, in sommige landen gebruikt met meer olie en ook de hygiëne regels zijn anders dan thuis. Met deze tips gaat het hopelijk vast beter (of je voorkomt klachten)!

Ps: voel je je echt niet goed, raadpleeg dan altijd een arts. Dit zijn maar huis-tuin en keuken tips.

  • Een mens is gebaat bij ritme en structuur. Probeer dit eerst terug te brengen. Mis geen belangrijke maaltijden door teveel snacks. Je eet wellicht wat later, maar probeer dan niet te zwaar te eten.
  • Meer dan waarschijnlijk eet je minder vezels op vakantie. Vezels zitten vooral in bruin (volkoren)brood, zilvervliesrijst, aardappelen, groentes, fruit en noten. Eet, hoe verleidelijk het ook is, niet alleen croissantjes, stokbroodjes en pizza. Probeer vezels toe te voegen (neem bijvoorbeeld muesli, havermout of nootjes mee) en drink ook voldoende veilig en schoon water. Je hebt ongeveer 30-40 gram vezels per dag nodig. Ter vergelijking 1 volkorenboterham geeft 2 gram vezels, een schaaltje rode bessen 8 gram, handje rauwkost 4 gram en een portie bruine bonen 7 gram. Wit brood of beschuit eten werkt niet stoppend. Dit is een achterhaald fabeltje. Ook ontbijtkoek werkt niet laxerend. Het toverwoord blijft vezels.
  • Eet minder bewerkt voedsel. Dit haakt aan bij het vorige puntje. Vers fruit is goed, vers fruitsap minder. Brood is goed, maar wit brood bevat nauwelijks vezels. Zeker gefrituurd voedsel kan tot darmproblemen leiden. Het is minder gezond, maar waarschijnlijk gebruikt men ook andere olie dan je gewend bent en je weet niet hoe het met de kwaliteit van het frituurvet gesteld is.
  • Eet als tussendoortje wat fruit of groente zoals meloen, komkommer of tomaatjes. Dit is licht verteerbaar – wat je darmen fijn vinden – en zorgt voor gezonde voedingsstoffen en je hebt toch wat te knabbelen. Dat geldt ook voor ongezoute nootjes of een rijstwafeltje.
  • Warm! Het is warm en je bent in het buitenland. Vermijd toch die verfrissende ijsblokjes en pak ook liever een verpakt ijsje als je twijfelt. Drink dus ook zeker genoeg. Liefst voordat je dorst hebt. Voel je je toch echt niet lekker en heb je veel vocht verloren? Drink ORS en ook een soepje met wat extra zout kan wonderen doen.
  • Zorg dat je eten, zeker vlees, goed verhit is. Let op als je aan het barbecueën bent en laat vlees ook niet te lang on-gegaard buiten liggen.
  • Was je handen een keer extra. Misschien zijn we het nog gewend, maar dit kan echt klachten voorkomen.

Geniet van een gezonde vakantie! Bron: mlds.nl, voedingscentrum en thuisarts.nl