Worstenbrood vouwen is een vak! | met Ronalds uitleg

Soms zeggen we weleens tegen elkaar ‘we zouden een winkel met alleen maar worstenbrood moeten beginnen’. Onze Hollandse worstenbroodjes zijn niet aan te slepen. En deze worden, zoals het hoort, allemaal handmatig gevouwen. De bakkers zijn daar heel handig in, zou het winkelteam dit ook kunnen? Het viel niet mee… zie ook het filmpje:

Spanning aan de zijkant, geen kluif maken, afrollen, ‘indouwen’… Als je niet weet waar het over gaat dan zijn dit heel rare woorden achter elkaar. Maar dit was Ronalds feedback toen wij mochten proberen worstenbrood in te vouwen.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? Of… hoe meer mensen iets kunnen, des te meer kunnen we spreiden. Wat ik hierboven al schreef. Ons Hollands worstenbrood vliegt de winkel uit. Worstenbrood maken is erg bewerkelijk en lastig. Ronalds conclusie na zo’n 30 jaar bakkerij zijn is dat 1 op de 2 mensen het goed kan. Mensen. Dus niet persé bakkers… En dat biedt perspectief in tijden van veel zieken (ik noem het C woord niet meer), vakanties, tankfiles waardoor het even minder druk in de winkel en als we de bakkers willen ontlasten.

Dus wij mochten het ook eens proberen! Het was ook een van de opdrachten bij Heel Baol Bakt* dus Merel wist al dat het niet meeviel (zusje Linde, die ook bij ons werkt was één van de deelnemers). Ronalds uitleg was als volgt – ik typ het uit per puntje zodat je het thuis ook kunt proberen:

  • Neem een stukje deeg. Duw dit een beetje in elkaar en daarna wat plat.
  • Pak een worstje en leg dit in het midden van het deegstukje. Ook het worstje duw je een beetje ineen.
  • Vouw nu de punten om het worstje heen. De eerste keer mag je dit punt voor punt doen kregen we nog te horen; en ondertussen was Ronald aan het kijken of hij 2 worstenbroodjes tegelijk in kon vouwen.
  • Trek nu het tussenstuk deeg over het worstje en duw dit tegen de andere kant aan.
  • Rol het broodje nu af. De uiteinden een heel klein beetje naar beneden zodat je geen ‘kluif’ krijgt.
  • Zorg dat de worst helemaal ingepakt zit en leg het worstenbroodje op de bakplaat.
  • En nu… tempo 😊

Het viel niet mee, ik heb het gefilmd, maar oefening baart vast kunst dus als je af en toe een verdwaald winkelteam lid ziet vouwen in de bakkerij dan weet je waar we mee bezig zijn!

*opgeven voor editie 2 kan al! Meld je aan bij Dorpsverbinder Eveline Beemster of via de Facebookpagina van Heel Baol Bakt.