Weer normale openingstijden | wel zorgen

Gezondheid boven alles. Wij moesten, mochten, als bakkerij openblijven. Gelukkig, dus geen reden tot klagen. Met liefde en plezier wil ik graancirkels blijven tekenen. Maar ik heb me wel veel zorgen gemaakt. En nog. Hoe lang blijven de grenzen nog dicht en wat gaat die 1,5 meter afstand betekenen voor ons unieke dorpje? De enclaves brengen ons veel, en helaas ook nu. Ik wil ‘Het geheim van de bakker…’ positief houden en vooral leuke berichtjes schrijven, weetjes en recepten delen. Maar nu moet ik dit toch even kwijt:

Twee buurlanden. Twee landen die zoveel gemeen hebben en delen, maar met verschillende gewoontes, gebruiken en ook regels. Twee landen die hier in Baarle op een unieke manier gemixt zijn. Waar we trots op zijn. Wat fantastische verhalen en geschiedenis met zich meebrengt. En ook nu schrijven we weer geschiedenis. Winkels waar de grens doorheen loopt en die voor de helft open zijn. Dat had toch niemand kunnen bedenken anno 2020?

Het had denk ik ook niet gehoeven. De hele Covid 19 crisis laat pijnlijk zien hoe slecht het gesteld is met afstemming in de Europese Unie. En helaas ook in ons enclave dorp. Een aantal weken, bijna maanden geleden, was er paniek. Dit leidde ertoe dat er ineens, zo leek het toch, containers op de weg stonden, betonblokken en overal agenten aan de grens. Politie die niet bekend is met onze situatie en duidelijk niet goed geïnstrueerd was.

Inmiddels zijn we een tijd verder en beginnen alle landen langzaam aan versoepelingen. Ik had gehoopt dat dat in ons dorp iets soepeler zou gaan dan de lock down. Maar helaas. Een Belgische boetiek mag straks open, maar doordat de grenzen nog dicht zijn vanuit België, wordt het wel heel lastig om te gaan shoppen. Je mag als Nederlander niet in België komen en het is onmogelijk om vanuit België naar Hertog te gaan?! De Belgische premier zei dat alle detailhandel gelijktijdig open zal gaan om iedereen gelijke kansen te geven. Die vlieger gaat hier dus niet op.

Ik word hier boos en verdrietig van. Nogmaals gezondheid boven alles, maar voor een ondernemer is zijn zaak vaak zijn lust en zijn leven. Er zijn regelingen, maar daarmee red je het eenvoudigweg niet. En hoe lang zal die steun er zijn? Wat als straks het hele land weer floreert behalve dat kleine dorpje met die unieke enclavesituatie, omdat ze tegengewerkt worden door alle regels? En dan ga ik ervan uit dat alles weer gaat floreren. Want wie gaat buiten in de regen staan wachten tot ze een winkel in mogen om even een cadeautje te kopen? Wie geeft er nog een groot feest met meer dan 200 gasten? Kan een Vuelta nog door ons dorp komen? Een evenement dat allerlei acties, feestjes en gezelligheid met zich meebrengt. Net zo goed als een geweldige activiteit als de Wielerzesdaagse trouwens.

Wij redden het op dit moment ook niet zonder steunmaatregelen, daar kan ik eerlijk in zijn. Mensen vanuit buiten Baarle kunnen niet komen, men geeft geen feestjes meer en de horeca is dicht. En dan zijn wij nog open en hebben we klanten omdat mensen nou eenmaal moeten eten. We gaan vanaf maandag, 11 mei, weer hele dagen open. We hebben toch onze werkzaamheden. We kunnen wel minder verkopen, maar Ronald moet gewoon alle producten maken en maakt daarbij ook een hele bakkerij vuil 😉 We hopen ook dat we klanten die weer gaan werken hierin tegemoet komen zodat ze ook na het werk kunnen komen.

Zelf kan ik niet meer doen dan mijn best. We houden ons aan de regels, proberen zoveel mogelijk online alles aan te bieden, snel te werken, vullen de automaat extra en bezorgen bestellingen bij Ronny Jacobs in Weelde Statie. Maar wat zou ik graag willen dat ik de wet- en regelgeving hier in de grensstreek gelijk kon trekken. Dat mensen gewoon voor een boodschap, een broek of een paar schoenen, nagellak of scheermesjes naar ons dorp kunnen komen. De ondernemers hebben dat nodig! Iedereen roept het; blijf loyaal, koop loyaal. Dat geldt in Baarle nu extra, maar dan moet je wel kunnen komen…

Hopelijk wordt dit gelezen door iemand die wel wat aan de grenssituatie kan doen. Dan zijn we er nog niet, maar dan is er in ieder geval één barrière minder voor ons mooie unieke dorp!