Wist je dat er per dag in Nederland 8,5 miljoen boterhammen weggegooid worden? Dat zijn 350.000 boterhammen. Het is deze week de week tegen verspilling, niet alleen van brood, en daar horen tips en leuke recepten bij:
3 boterhammen per week gooit een gemiddelde Nederlandse consument weg. Dat lijkt niet veel, maar in totaal is dat dus een enorme berg. Deze week zie je in de Nederlandse supermarkten stickers op broden die aansporen om het hele brood op te eten. Dus ook het kontje, kapje of korstje. Uit onderzoek van het Nederlands bakkerijcentrum is namelijk gebleken dat die het meeste weggegooid worden.
In heel Nederland wordt er deze week aandacht gegeven aan verspilling. Een goed initiatief, want die berg brood weggooien is meer dan zonde. In totaliteit wordt volgens het voedingscentrum per persoon per jaar 33,4 kilogram eten weggegooid. Als we een week lang geen voedsel weg zouden gooien dan zouden we 23 miljoen maaltijden besparen. 23 miljoen in 1 week! Denk je eens in hoeveel monden je daarvan kunt voeden. Hoeveel werk dat was voor mensen om al die maaltijden te maken – op vaak tijden dat andere mensen vrij of slapen? Hoeveel grondstoffen hiervoor geoogst zijn, verwerkt en vervoerd…
Wij hebben vanzelfsprekend derving en proberen hier zorgvuldig mee om te gaan, want ik haat weggooien. We hebben bijvoorbeeld verrassingspakketjes van Too Good To Go en de 35% kortingssticker voor producten die bijna aan datum zijn. Overigens ben ik van mening dat je eerst moet kijken, ruiken en proeven voor je iets zomaar weggooit. Gelukkig is hier nu veel aandacht voor en wordt er gekeken naar de termen THT – tenminste houdbaar tot en TGT – te gebruiken tot. Een droog product, zoals koffie, kan nog prima gebruikt worden na te THT datum. Ook zijn er inmiddels meer producten die geen houdbaarheidsdatum meer hebben. Suiker kan bijvoorbeeld niet bederven, omdat er geen bacteriegroei plaats kan vinden. Hetzelfde geldt voor veel andere producten. Schrik dus niet als je in de supermarkt producten vindt zonder datum.
Ik geef regelmatig tips voor het opmaken van je broodrestjes, zie dit eerdere broodsoep recept. Bij ons thuis blijven wentelteefjes, tosti’s en croutons favoriet. Een pizza met als bodem oud brood staat nog op het lijstje om te proberen – misschien dit weekend – en dit lijstje is aangevuld met:
- Hartige wentelteefjes van Laura de Grave; met paprika, hummus en sesamzaadjes.
- Een over-schotel van Eric Corton; met een rand gemaakt van brood (of bladerdeeg als je geen oud brood hebt)
- Broodknabbels van Pierre Wind; klinkt toch super lekker? Dit zou zelfs mij moeten lukken 😉 al heb je er een spuitzak voor nodig…
De aanvullingen komen uit een receptenboekje genaamd ‘verspillingsvrije restjes recepten’ te vinden op de site van de verspillingsvrije week. Leef je uit zou ik zeggen, heb je nog tips of recepten? Altijd leuk om te lezen!