Zijn we straks allemaal allergisch voor brood?

Dat is de eerste zin van het openbare college van Fred Brouns. Fred Brouns is emeritus hoogleraar aan Maastricht University en samen met het Nederlands Bakkerij Centrum en de Universiteit van Wageningen gaat hij onderzoek doen naar het hele proces van brood. Van het telen van graan tot het bakken.

Het internationale onderzoeksproject wil meer inzicht gaan bieden in de effecten van gluten en tarwe op gevoeligheid en intolerantie. Over de effecten van verschillende soorten tarwe en deegbereiding is nog maar heel weinig echt bekend, terwijl de, vaak tegengestelde, adviezen mensen om de oren vliegen en er een soort angstcultuur rondom eten is ontstaan. Mensen creëren volgens Brouns hun eigen waarheid, omdat ze niemand meer geloven en worden daarbij geleid door hypes en social media. Goed wetenschappelijk bewijs ontbreekt tot dusver nog. Men weet alleen dat 1 tot 1,5% van de mensen een glutenintolerantie ontwikkelt en slechts 0,25% allergisch is voor tarwe en dat volkoren producten het risico op hart- en vaatziekten en diabetes aanzienlijk verminderen.

Dit grote onderzoek gaat wetenschappelijk verschillende granen testen via een experiment waarbij mensen met zogenaamde prikkelbare darmsyndromen en gezonde mensen met elkaar vergeleken worden. Wij zijn erg blij met dit onderzoek; het wordt uitgevoerd door gerespecteerde partijen en iedereen is gebaat bij betrouwbare gegevens!

Bron: Bakkerswereld.