Wat is nou gezond? Weet jij wat je eet?

Gek kun je worden van alle voedingsadviezen. Diëten volgen elkaar op en verschillende zogenaamde zelfbenoemde experts zeggen tegenstrijdige dingen. De basis die keer op keer wetenschappelijk bewezen wordt is de Schijf van 5, maar weet dat het bijna onmogelijk is goed onderzoek te doen, omdat:

  • De ene broccoli de andere niet is. Dit heeft te maken met het ras, hoe hij geteeld wordt en de wijze van bereiding. Sommige stronken blijken bijvoorbeeld 5 keer zoveel bètacaroteen te bevatten dan anderen. En dit geldt voor vele groentes, fruit, granen, gewassen etc.
  • Mensen niet helemaal, of helemaal niet, eerlijk zijn tijdens het invullen van eetdagboeken; ‘Het was maar een heel klein stukje taart’. En we weten het vaak ook niet meer precies; heb ik één of twee kopjes koffie op, hoeveel gram nootjes, hoeveel bessen precies, hoeveel milliliter yoghurtdrink?
  • We gaan vaak uit van het gemiddelde als centrummaat. Maar, ieder lichaam reageert anders op voeding. Gemiddeld genomen weten we dat wit brood niet lang tot een verzadigd gevoel leidt en dat de bloedsuikerspiegel er hoger van stijgt dan wanneer je volkorenbrood eet. Maar individu kan dit enorm verschillen door andere levensstijl keuzes die we maken. Roken heeft bijvoorbeeld effect op de darmwand en dus de inname van voedingsstoffen en iemand die veel sport zal meer eten, maar door de actieve en gezonde leefstijl vaak ook gezondere voedingskeuzes maken.
  • Veel factoren hebben effect op je gezondheid. Niet alleen eten. Bekend is bijvoorbeeld dat stress en te weinig slapen sterk bepalend zijn. Deze factoren kun je in een onderzoek heel moeilijk onder controle danwel constant houden. En wil je goed onderzoek doen dan moet dat, anders weet je niet precies waardoor een effect komt.
  • Goed onderzoek duurt idealiter ook een aantal tientallen jaren. Het effect van een leefstijl of dieet is vaak niet meteen zichtbaar en moeilijk vol te houden. Dat zou je allemaal willen onderzoeken en dat is vrijwel onmogelijk. Wie wil er jarenlang aan studies meedoen?
  • Naast dat het vinden van proefpersonen lastig is, kost wetenschappelijk onderzoek doen heel veel geld. En dat geld komt regelmatig, 13%, vanuit de voedingsindustrie. Dit kan helaas niet anders, maar kan het onderzoek zeker beïnvloeden.

We weten heel veel, maar nog veel meer (nog) niet. En deze kanttekeningen moet je meenemen. Je kunt niet zomaar een onderzoek kiezen en daar uit halen wat in jouw straatje past. En dat is precies wat veel influencers en dieetgoeroes doen. Daarnaast moet je meerdere jaren studies bestuderen en kijken naar patronen. En dan weten we, wat het ‘saaie’ voedingscentrum zegt; eet veel groentes, fruit, noten, drink weinig alcohol, drink en eet weinig suiker en zo min mogelijk sterk bewerkt voedsel. Dus, laat je niet misleiden, maar enkel verleiden 😉

Bron; de correspondent, R. Mersch, het voedingscentrum.