Over appelflappen

Hoe eet jij je appelflap het liefste? Warm of koud? En wanneer? Alleen met Oudjaar of het hele jaar door? Kom ze in ieder geval dit weekend halen om Cas te steunen en geniet van deze klassieker:

  • Onze driehoekige bladerdeegflap – gevuld met appel, kaneel en bovenop grove suiker – wordt gebakken in de oven. Wordt een flap gemaakt van beslag, gefrituurd en is deze rond, dan is het een appelbeignet. Ook lekker, maar die hebben wij dus alleen met oudjaar.
  • In België zie je ook wel appelflappen die meer rond zijn. Dit heeft te maken met de Franse patisserie invloeden.
  • Appelflappen horen een beetje ‘bol’ te zijn, niet plat in ieder geval. Dan zijn ze niet gaar.
  • De eerste recepten voor appelflappen zijn terug te vinden in het begin van de 20e eeuw, maar ze bestaan al veel langer. De oude Romeinen zouden al een variant eten van deeg met appels.
  • Appelflappen zijn een dag later ook nog lekker; piep ze even op in een oven van 200 graden en het is wederom genieten! Let op; appels kunnen heel heet worden.
  • Zelf appelflappen maken is vrij eenvoudig, mits je goed bladerdeeg hebt. Leuk om in de paasvakantie te doen. Gebruik wel een vaste appel en bak ze zeker gaar.
  • Goed bladerdeeg krijg je door goede ingrediënten te gebruiken; roomboter in plaats van margarine. Je proeft het verschil!
  • Voor de niet-rozijnen liefhebbers… deze zitten niet in onze flappen.
  • De appelflap valt bij bakkers in de categorie ‘droog gebak’. Vaktaal, maar droog zijn ze zeker niet!
  • Thuis aan de slag? Je kunt allerlei varianten maken. Ook met een beetje rum of met spijs.
  • Geen fan van appelflappen? We hebben ook kersenflappen, mee heel veel slagroom!

Eén ding is zeker, dit weekend is het tijd voor appelflappen!