Waarom zou je desem eten?

Je favoriete brood kan ook in een desemvariant gebakken worden. Waarom zou je deze variant eten? Het is ten eerste nog smaakvoller en het heeft nog meer positieve eigenschappen:

Bij het maken van brood heb je een rijsmiddel nodig. Dit was sinds de Tweede Wereldoorlog voornamelijk bakkersgist. Tegenwoordig voegen we steeds vaker geen gist toe, maar een zogenaamd moederdeeg. Een desem. Dit is een papje van bloem of meel met water dat we uren laten rijzen. Door fermentatie ontstaat zo een natuurlijke gist. Ieder desem heeft een eigen karakter omdat een bakker kan variëren met de verhouding water en bloem, de rijstijd (jet brood heeft een zogenaamde lange rijs) en ook omgevingsfactoren zoals de temperatuur speelt een rol. Het maken van desembrood is hierdoor een vak apart.

Door die fermentatie ontstaan allerlei aroma’s. Het brood wordt hierdoor dus nog meer eigen en smaakvoller! Een desembrood smaakt karakteristieker en ziet er vaak ook zo uit. Het brood is wat stoerder, met een krokante korst. Hierdoor heeft een desem ook een stevige bite. Wij snijden het vaak zelf met een mes zodat we lekker dikke sneden krijgen. Heerlijk bij de soep of met een plak kaas.

Er zijn signalen dat desembroden gezondheidsvoordelen hebben. Het langdurige proces lijkt het vezels en vitaminen en mineralen (zoals Vitamine B1, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen) beter in het lichaam te laten opnemen. Kleine kanttekening; hier wordt nog nader wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De voedingswaarde is gelijk tussen een normaal en een desembrood. Ze geven je dezelfde calorieën, vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen. Tot slot schijnt een desembrood ook beter verteerbaar te zijn. Maar, als darmexpert met een chronische darmontsteking, weet Ronald inmiddels dat de conditie van je darmen daarin vooral bepalend is.

Let op: helaas zijn desembroden niet beschermd. Volkorenbroden zijn dat bijvoorbeeld wel. Dit betekent dus dat iedereen die een beetje desempoeder (ja dit bestaat) door zijn deeg draait dit brood een desembrood mag noemen. En dat doen dan ook veel industriële bakkers bleek uit een item van de Keuringsdienst van Waarde. Als ambachtelijke bakker kun je hier vrij weinig tegen doen. Behalve mensen laten proeven, want het verschil tussen een echt ambachtelijk desembrood en een gistbrood met wat desempoeder is enorm. Kom zelf proeven! Wij hebben inmiddels 4 varianten en ook in de boezembroden zat trouwens desem…