De vakantie zit er op, we zijn er weer!

Carnaval is voorbij, de vakantie zit er op dus we zijn er weer met… nieuwe soorten eierkoeken! Eén van mijn favoriete producten is zeker de eierkoek. Ze smaken altijd, bij ontbijt, lunch, tussendoor en gewoon zo of met boter, suiker of zelfs hagelslag. En hij ‘doet het goed’ tijdens bezoekjes of workshops.

Eierkoeken zijn relatief snel klaar wat ideaal is als we mensen in de bakkerij iets willen laten maken. Het ‘scheppen’ van eierkoeken is een kunst op zich. Het is een nogal plakkerig beslag wat niet makkelijk loslaat van de lepel waarmee de bakkers scheppen. Altijd leuk om te zien. De reactie van mensen als ze uit de oven komen spreekt ook boekdelen. De geur van één van de ingrediënten, ammoniumcarbonaat, overheerst dan namelijk. Ammonium?! Ja, ammonium. Dit hoort typisch bij eierkoeken en zorgt voor het rijzen van de eierkoek. Om ervoor te zorgen dat de ammonium vervliegt moeten ze snel van de bakplaat. De geur en smaak trekt er dan niet in, al blijft de geur een klein beetje. Dit hoort erbij en is dus niets geks of gevaarlijks.

We hebben al vanaf het begin de gewone eierkoek en sinds vorig jaar ook de witte (al is die niet goed te vergelijken met deze eierkoek). Al een tijd was ik aan het zeuren voor eierkoeken met daarin noten meegebakken. Ik moest geduld hebben, maar ze liggen in de winkel en ook eierkoeken met rozijnen. Probeer ze eens! En als iemand nog suggesties heeft voor andere smaken? Met appel, kokos of…