Uniek interview met Anjo over ziek zijn, schrijven en boezembrood

Wat een eer dat ik je mag interviewen Anjo. Soms valt alles samen. De 100e column en onze actie met boezembrood die vanaf nu start. Anjo, een jaar geleden met Moederdag heb je het voor het laatst bij ons gewerkt. 6 weken later zou je terug zijn, maar helaas duurt dat wat langer. Hoe is het met je?

De behandelingen zijn klaar! Het was een veelbewogen jaar. Een jaar dat wel voorbij gevolgen is. Er is veel gebeurd vanaf het moment dat het knobbeltje in mijn borst niet goed was, maar gelukkig kan ik vanaf nu gaan revalideren. Ik voel me op zich goed. Ben nog snel moe en moet op tijd mijn rust nemen maar we gaan weer opbouwen en dat is erg fijn! Maar Anke, de 100e column al! Het is gek om elkaar nu zo te interviewen, maar een mooie mijlpaal toch?

Zeker en ik vind het nog steeds heel leuk om te doen. Vaak krijg ik de vraag of ik wel inspiratie heb, maar er gebeurt altijd wel iets in de bakkerij, in de winkel of in de branche waardoor ik weer meer dan genoeg om te schrijven heb. Zoveel dat ik sinds december een nieuwsbrief ‘Het geheim van de bakker…’ gestart ben met daarin om de twee weken drie artikeltjes. Hoe was dat voor jou? Ineens ziek thuis terwijl je altijd onderweg was, werkte en veel leuke dingen bij verenigingen deed?

Ja, klopt. Het was een druk jaar en tegelijkertijd een heel saai jaar. Je agenda is ineens leeg en wordt vervolgens gevuld door specialisten. Gelukkig ben ik niet doodziek geweest. Op mijn tempo heb ik nog zoveel mogelijk gedaan. Ben mijn brood zelf komen halen, ben naar vergaderingen geweest, kon even niet meer sporten maar ging wel koffie drinken met de sportgenootjes en ik kon gelukkig gewoon eten brengen naar mijn dochter Esther die training moest geven. En Esther heeft gezorgd voor een evenement waar ik heel veel zin in heb. De Muddy Angel Run! En jullie doen gewoon mee. Toen ik dat hoorde moest ik wel even een traantje wegpinken…

Echt? Dat wist ik niet. Ik twijfelde om ons bij Esther aan te melden, want ‘wat moet zij nou met die collega’s van haar moeder?!’. Maar het idee om voor jou en het goede doel 5 kilometer door de modder te ploeteren vond ik wel echt tof. Dus ik hem me gemeld bij Esther en via een Sinterklaasrijm alle winkeldames uitgenodigd. Maar liefst 8 doen er mee! Echt heel leuk. Zeker doordat we zo veel mogelijk samen proberen te trainen, onder begeleiding van onze bakker Joep. En veel dank voor Atletiekvereniging Gloria omdat we gebruik mochten maken van de baan. Wat vond je van de trainingen?

Ik denk dat jullie ze hard nodig hadden en hebben, haha! De trainingen waren goed en ook gezellig. Zo leerden jullie elkaar ook allemaal kennen en kunnen we als één team ervoor gaan de 29e. Maar er is meer deze maand. Anke, het boezembrood is echt geweldig! Waar komt dit idee vandaan?

Het boezembrood is leuk hè. Ik las erover in een bakkerijvakblad. Tijdens ‘de warmste week’ in België hebben bakkers deze broden verkocht. De opbrengst, €0.50, per brood ging naar het goede doel. Dat was in dit geval onderzoek naar de preventie van borstkanker. Via de branchevereniging heb ik meer informatie opgevraagd en toestemming gekregen om deze actie te mogen voortzetten. En daarom hebben wij vanaf Hemelvaart iedere week een andere soort boezembrood. Tot aan de mudrun, 29 juni. Een boezembrood bestaat uit twee… Nee, uitleggen is niet leuk. Op het plaatje en in het echt zijn ze veel leuker. Ronald maakt waarschijnlijk een kempische, een desem, een volkoren en een witte variant. Hopelijk verkopen we zoveel mogelijk broden voor dit goede doel. Wat vind jij van dit onderzoek? Had het bij jou voorkomen kunnen worden?

Lastig. Ik liet mijn borsten iedere twee jaar al vrijwillig controleren aangezien mijn moeder 22 jaar geleden ook borstkanker gehad heeft. Gelukkig met goede afloop, maar hierdoor was ik extra alert op controleren. Ook al ben ik nog geen 50. Bij de vorige controle was nog alles goed en nu ruim een jaar geleden dus niet. Moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als ik me niet had laten checken. De leeftijd van 50 moet, vind ik, omlaag. En voorkomen is altijd beter dan genezen! Dus heel goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Ik hoop echt dat er heel veel boezems verkocht worden. Gaat Ronald nog meer maken?

Euhm. Officieel nog niet, maar uiteindelijk vast wel. Ronald kennende. We hebben het al gehad over Hemelse modder, wat natuurlijk gewoon chocomousse is. Daar kan hij vast wat mee. Of een muddy-cupcake of… Hij moet nog gaan experimenteren, maar de tijd begint te dringen. Over een maand moeten we al. Wel spannend hoor, het lijkt ons toch ook erg pittig. Maar we hebben er vooral heel veel zin in! Anjo, de laatste vraag. Heb je er nog eentje?

Jazeker. Wanneer mag ik weer komen werken?

Haha, ik zal even voor dokter spelen. Het revalideren zal zijn tijd wel nodig hebben, maar hopelijk kun je snel af en toe al een paar uurtjes komen. Wij missen je, maar de klanten ook hoor. Zullen we afspreken dat je er in de nieuwe winkel zeker bij bent?

Deal. Ergens in het najaar ben ik er dan weer! En misschien wel eerder als het boezembrood niet aan te slepen is… Zet je het nog even online? Zodat het ook via de site te bestellen is? En we moeten niet vergeten ze mee te nemen als lunch tijdens de Mudrun!