Tarte Maison | dè succes taart of vlaai

Vraag me welke taart je zou moeten nemen en ik zeg ‘de tarte maison’. Door de verschillende laagjes blijft deze favoriet. Hij is net wat anders dan anders. Eigenlijk is het ook een vlaai en geen taart, want hij heeft een bladerdeegbodem.

In het wereldbakboek ‘het beste gebak van Gent tot New York’ kwam ik de Tarte Maison ook tegen en hij is gewoon al eeuwen oud:De Tarte Maison is ‘een taart met krieken en slagroom op een basis van pâté à choux’ (p. 245, Elisas, 2019). Dit schijnt afkomstig te zijn van pâté à chaud; een warme cake dus. De cake werd boven het vuur gedoofd. Het lijkt er dus op dat onze taart van het huis al eeuwen oud is.

Als ik google kom ik ook veel min of meer dezelfde recepten tegen of in ieder geval met dezelfde ingrediënten. Bij ons bestaat hij uit een bladerdeegbodem gevuld met gele room en kersen. Daarboven op komt slagroom en hij wordt afgewerkt met amandelschaafsel. Het is een bewerkelijk taartje, maar o zo lekker!

De precieze herkomst heb ik niet kunnen achterhalen, maar ik zeker bij andere bakkers er op letten of ik hem ergens zie en dan proeven!