Eten weggooien blijven we zonde vinden. Inmiddels hebben we via Too Good To Go al meer dan 500 porties gered en daar zijn we heel blij mee. Toch blijven we ook op zoek naar recepten met bijvoorbeeld oud brood, want wie heeft er nou nooit een paar sneetjes over. Deze recepten hebben we onlangs getest (met de kindjes):
Broodlasagne met spinazie en tonijn:
Nodig voor 4 personen:
- 1 eetlepel olie of boter
- 400 gram spinazie
- Snufje zout
- Beetje peper
- Dille of basilicum
- 2 deciliter crème fraîche
- 9 sneetjes volkorenbrood
- 1 blikje tonijn in olie
- 40 gram pijnboompitjes
- Ovenschaal
De oven mag voorverwarmd worden op 180 graden. Let er zoals altijd op dat de oven echt goed warm is. Iedere keer als je de oven opent, verliest hij al heel veel warmte en als je er een relatief koud gerecht in zet ook! Roerbak de spinazie eventjes. Meng de crème fraîche met de kruiden en voeg naar smaak zout en peper toe. Rol het brood plat met een deegroller. Doe dit nooit in het zicht van Ronald, die kan hier echt niet tegen! Vet de ovenschaal in met olie of boter. Begin met een laagje crème fraîche, dan spinazie, de tonijn en leg het brood erop. Herhaal dit twee keer en eindig met brood. Strooi de pijnboompitjes erover heen en bak de lasagne 20 minuten gaar. Serveer met een groene salade. Wij hadden deze variant gemaakt voor de niet kaasliefhebbers.
Een variant met kaas is deze: broodlasagne met tomatensaus, courgette en mozzarella.
Nodig voor 4 personen:
- Eetlepel olie of boter
- 1 zakje bechamelsaus
- 500 ml. melk
- 1 courgette,
- Ongeveer 500 gr. tomatensaus met Italiaanse kruiden
- 10 sneetjes tarwebrood
- 150 gr. geraspte kaas
- Twee eetlepels oregano
- 1 bol mozzarella (in plakjes)
- Ovenschaal
De oven wederom voorverwarmen op 180 graden. Bereid de bechamelsaus volgens de instructies op de verpakking. Rul het gehakt en snijd ondertussen de courgette over de lengte in dunne plakken. Vet een ovenschaal in en rol je brood weer plat. Begin met de tomatensaus, een laagje gehakt en vervolgens een laagje brood. Op de boterhammen verdeel je de bechamelsaus met daarop de courgette en kaas. Herhaal dit nog een keer en strooi vervolgens de oregano over de kaas en leg daar de mozzarella op. De bechamelsaus is overigens ruim voldoende. Deze lasagne zet je 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin wordt, smakelijk!