Over Wilma en chocolade

Mooi gezicht hè? Winkeldame Wilma weer even achter de kassa. Helaas zal dat bij ons niet meer zo zijn. Tijd om daarom wat leuks te doen en natuurlijk was dat enigszins bakkerij gerelateerd. We gingen naar Chocolats nation in Antwerpen. Hoe is het met Wilma en wat hebben we geleerd?

Alweer een aantal jaar geleden moest Wilma ons ‘even’ verlaten voor een medische ingreep. Ze is teruggekomen om de oude winkel voor altijd op slot te doen. Helaas is ze niet mee gestart in de nieuwe winkel. Ze komt trouw een aantal keer per week. Echter, niet meer achter de toonbank. De ene dag gaat beter dan de andere, maar ze heeft haar draai gevonden. Afgelopen woensdag hadden we zijn we samen met haar en directe collega’s een dagje op stap geweest. We gingen naar Antwerpen en bezochten het chocolademuseum Chocolats Nation. Ronald en ik waren er al eerder geweest. Het was weer echt de moeite waard!

De reis die een cacao boon aflegt tot het chocolade is, is letterlijk en figuurlijk enorm. Het museum laat dit vanaf het begin tot einde zien. Eerst met een soort gemeenschappelijk audiotour in verschillende ruimtes die echt heel gaaf ontworpen zijn. Merel gaf aan dat ze er een beetje een ‘Efteling gevoel’ bij kreeg. Hierna kun je op eigen tempo verschillende weetjes beluisteren over de wereldberoemde Belgische chocolade die alle Amerikaanse presidenten willen en ook in Japan beroemd is. En wist je dat er bijvoorbeeld meer dan een miljard magnums per jaar verkocht worden, in originele zeepaardjes een ‘g’ gedrukt staat en dat de roze Ruby chocolade een officiële 4e smaak is? Dat chocolade net als cement vloeibaar vervoerd wordt? Dat chocolaatjes en bonbons eerst in papieren puntzakjes verkocht werden, maar de vrouw van een beroemde chocolatier – Neuhaus Jr. dat niet aan kon zien en daarom de ballotin ontwikkelde – die ruim 100 jaar later nog steeds in deze vorm bestaat? Hierna vervolgt het museum en kun je zien hoe bonbons gemaakt worden en heuse chocolade kunstwerken, net als die van, oud-collega, Baarlenaar en de beste chocolatier van België, Marijn Coertjens. Het verwerken van chocolade is een vak apart. Je hebt niet voor niets broodbakkers, patissiers, glaciers en chocolatiers. We hadden helaas geen tijd voor een workshop, maar natuurlijk wel om te proeven 😊 En smaken verschillen. De een was meteen fan van de roze Ruby chocolade, de ander hield meer van de smaak met caramel en een aantal ging voor de heel donkere met heel veel cacao erin. Na het proeven kwamen we in de chocolade winkel met een heuse kluis die bewaakt werd door paashazen, chocolade drankjes en natuurlijk veel figuren. Ik denk dat ik voor ons allemaal spreek als ik zeg dat het museum echt een bezoekje waard is en we zeker nog een keer terug gaan!

Hoe het precies zit met smaken chocolade en de kwaliteit ervan en hoe je dat zelf kunt testen, heb ik al eens beschreven. Lees het hier rustig terug en kies bewust voor de lekkerste en beste chocolade waarvoor wij nog meer respect gekregen hebben.