#20 Over proef en Paasstollen

Paasbroden

Paasstollen – groot en klein

Soms zijn dingen zoals ze zijn. We denken er niet over na en doen dingen zoals we ze altijd doen. Gewoonte, routine, traditie. Over heel veel dingen in de bakkerij is goed nagedacht. Maar er zijn ook dingen die we, Ronald, doet, omdat hij dat nou eenmaal altijd zo doet en er niet meer over nadenkt. De meeste dingen vind ik logisch, andere kan ik niet helemaal plaatsen zoals de proefstollen versus de Paasbroden (of met Kerst de kerststollen).

In de weken voor Pasen verandert het assortiment een beetje. Er komen advocaatsoezen bij het gebak, Paastaartjes, crème petit fourtjes, heel veel Paaschocolade en ook de zogenaamde proefstollen. Het idee van de proefstollen begrijp ik zelf niet goed. Want dit is gewoon een kleinere versie van een klein Paasbrood. Het zijn ambachtelijk gemaakte broodjes rijkgevuld met rozijnen, gekonfijte vruchten en met amandelspijs. Om te proeven. Vandaar de naam proefstol. Een paar dagen voor Pasen verdwijnen deze weer uit het assortiment en dan komen de kleine en grote Paasbroden. Zelfde brood, maar dan een formaatje (of twee) groter. Dus, mijn vraag, waarom zou je dan niet meteen Paasstollen maken? En het antwoord is vervolgens ‘gewoon omdat we dit altijd zo doen’. En omdat klanten er naar vragen en het gezellig oogt in de winkel. En daar moet ik hem gelijk in geven. Het ziet er altijd mooi en gezellig uit rond feestdagen en zeker met Pasen. Wij hebben weer ontzettend veel zin in deze drukke feestdagen met veel ontbijtjes en brunches. Wij zijn er eerste en tweede Paasdag van 7 tot 13 uur. Fijne smakelijke dagen!