Kerst van een bakker

Hoe ziet Ronalds planning met Kerst eruit? Het is de drukste tijd van het jaar. Hoe krijgen de bakkers al die producten gemaakt in één nacht? Als je bedenkt hoe lang je zelf over het bakken van een taart doet, dan moet de planning wel erg strak zijn. En dat is ook zo.

De winkeldames voeren zo snel mogelijk alle binnengekomen bestellingen in. Ronald heeft dan een overzicht van alle bestelde producten. 95% van de bestellingen hebben we 23 december in de middag binnen en verwerkt. Ronald komt om 16 uur naar de bakkerij en gaat eerst een paar uur tellen en rekenen. Hij bekijkt de bestellingen, berekent wat we voor de winkel nodig hebben, voor zakelijke klanten en voor de broodautomaat. Dan rekent hij broden om naar kilo’s deeg, naar aantal ovens en plant de volgorde van de ovens in. Hetzelfde doet hij voor de broodjes, pistolets, koffiekoeken en alle andere producten. Als dat gedaan is, geven we hem een kom soep en hierna begint hij met het afwegen van grondstoffen voor alle degen en recepten, het afwegen van het spijs voor het kerstbrood en het klaarzetten van alle ovenrekken. Af en toe polst hij bij ons of er nog gekke of grote bestellingen binnengekomen zijn. Wij zijn dan bezig alle dozen en zakken te sorteren, uit te splitsen en op alfabet te leggen.

Om 20 uur starten de broodbakkers en die beginnen met het draaien van degen. Ronald gaat dan weer even terug naar de rekentafel en we bekijken het bestelde groot gebak zoals de taarten, stammen en vlaaien. We controleren alle gestickerde dozen, de bestellijsten en de productielijst. Om 21 uur controleren we nog één keer of er online nog bestellingen binnengekomen zijn en een uurtje later komen het kerstbrood en de appelbollen, deze moeten lang afkoelen, uit de oven. De banketbakkers arriveren ook en zij beginnen aan de productie van het gebak, eerst de taarten dan de vlaaien. Met een aantal winkeldames pakken wij de eerste producten in, en dan, afhankelijk van de drukte, kunnen wij naar bed. De bakkers verwerken de degen, een deel moet rijzen en ander deel zit al in de oven. Ze hebben hierna even tijd voor een warme hap. Vervolgens begint voor hen min of meer hun normale werkdag. Zacht kleinbrood, grootbrood, koffiekoeken, bladerdeeg en het hard kleinbrood is ongeveer de volgorde van productie.

Om 5 uur druppelen de eerste dames weer binnen waar de rust overheerst. Wij beginnen dan met het inpakken van broodjes, krentenbollen, eierkoeken en het klaarmaken van heel veel bestellingen. Tussendoor kan het brood naar de winkel en ook de koffiekoeken, taarten en gebakjes. De broodbakkers zijn tegen half 7 bezig met het bakken van de laatste producten zoals worstenbrood en pistolets. De banketbakkers hebben stilaan ook het gros van de bestelde taarten weggewerkt behalve het gebak wat laat klaar moet zijn en speciale taarten zoals fototaarten. Het is dan ongeveer 8 uur en dan heeft Ronald altijd even paniek. De eerste klanten, die niet besteld hebben, zijn dan geweest en het is dan al een stuk leger in de winkel. ‘Hebben we wel genoeg? Moet ik nog bij gaan draaien? Moet ik nog vlaaien maken?’. Na 6 jaar weten we dat deze piek er altijd even is en krijgen we Ronald rustig aan het ontbijt met de zoveelste kop koffie. Terwijl wij volop klanten aan het helpen zijn, bekijkt Ronald de bestellingen voor Tweede Kerstdag al even. Hij haalt nog een paar platen pistolets uit de oven, bakt nog extra worstenbrood, werkt de speciale taarten af en bakt late bestellingen af.

Tegen 11 uur is een groot deel van de bestellingen afgehaald en wil Ronald naar bed. Dan is er meestal bij mij even paniek. ‘Hebben we alle bestellingen goed meegegeven aan alle Jans(s)ens, van Tilburgs en van den Broeken? Geen verkeerde taart aan iemand meegeven of bestellingen door elkaar gehaald?’ Zolang Ronald er namelijk nog is kunnen we nog iets maken. Gelukkig is ook deze paniek eigenlijk nergens voor nodig (even afkloppen), aangezien we alles driedubbel controleren. Nog een keer een blik in de winkel, ‘moet ik toch niet nog…’. ‘Nee, dat moet je niet, naar bed dat moet je!’. Ik verwacht dat dat ook dit jaar 24 december tegen 12 uur ’s middags zal zijn.

Dus, wat doet de bakker met Kerst? Niet zzzzoveel… Behalve 25 december tegen 19u uur weer rekenen, klaarzetten en er tegenaan voor Tweede Kerstdag!