Onze vega(n) producten getest

Continu worden er consumentenonderzoeken gedaan naar keuzes, gedrag en wensen van mensen. Uit deze gegevens voorspelt men ontwikkelingen en trends. Wat al een tijd zichtbaar is, is dat mensen meer bewust hun voeding kiezen, duurzamer willen eten, gezonder en/of minder vlees of meer plantaardig willen eten. We hebben een aantal vega(n) producten en Ellen en ik hebben ze uitgebreid getest:

Smaak is het allerbelangrijkste als mensen een product kiezen. En als ze een product nog niet kennen dan is de prijs en het uiterlijk van het product het belangrijkst. Maar… meer en meer mensen vinden duurzaamheid belangrijker.

Met duurzaamheid bedoelt met het product zelf, maar ook een ambachtelijke bereiding, gemaakt van goede grondstoffen, minder verpakking en het gebruik van lokale grondstoffen om transport te beperken. Ook het belang van dierenwelzijn wordt in onderzoeken vaak genoemd en meer ‘plant-based’ eten. Ongeveer 40% van de ondervraagde Belgen (N=1207, leeftijd 18-65, studie van Fevia) is hier van overtuigd. 38% heeft twijfels en is sceptisch. En 22% is van mening dat eigen gedrag geen invloed heeft op het welzijn van de planeet.

Veel van de genoemde zaken die mensen belangrijk vinden zijn voor ons vanzelfsprekend. We zijn een ambachtelijke bakkerij en gebruiken goede (en helaas duurdere) grondstoffen. Ook wij krijgen regelmatig vragen over producten of naar producten. We kunnen en willen niet overal op inspringen. Glutenvrij brood is bijvoorbeeld onmogelijk voor ons om te bakken – overal zijn kruimels en eiwitten (wat gluten zijn) zweven onzichtbaar door de lucht.

Vegetarisch kan wel. Vegan is alweer een stuk lastiger, want vegan bakken is meer dan enkel iets weglaten (is vegetarisch ook niet, maar jullie begrijpen hopelijk mijn punt). Ei heeft bijvoorbeeld bindende eigenschappen en die moet je dan vervangen. Welke producten hebben we op dit moment en hebben wij getest:

  • Ellens favoriet; het kaasbroodje. Deze hebben we al langer en – duh – kaasliefhebbers houden hiervan. Ellen lust het kaasbroodje ook koud, maar ik warm hem altijd even op. Lekker op zondag na het werken. We lunchen dan relatief laat, maar het kaasbroodje vult zeker!
  • Tex mex broodje. Dit broodje is gekruid en er zit een beetje tomatensaus in. Het is een vegan broodje. Het smaakt een beetje Mexicaans, maar volgens Ellen meer Italiaans. Wij vinden hem wel lekker, maar doordat het niet echt een vulling heeft is het wat meer deeg.
  • Vegan saucijsje. De naam zegt het al. Een vegan saucijzenbroodje. Wam het lekkerst! Omdat grondstoffen vervangen zijn heeft het deeg minder werking en is het broodje daarom wat platter dan ons ‘normale’ saucijzenbroodje. De vleesvervanger is volgens ons goed gelukt.
  • Dan is het nieuwe Vikorn brood, Vikorn Volkoren, ook een vegan brood! Er zitten plantaardige vitamine D in. Dit brood zit in de testfase. Wij vinden het lekker, ik houd echt van volkoren en ook van Vikoren, maar niet ‘wauw’. Vikorn is door de kruim een heel herkenbaar brood en deze korst heeft Vikorn Volkoren helaas niet. En net als met alle producten geldt; er moet wel voldoende vraag zijn…
  • Het laatst toegevoegde product is de vegan chocoladekoek en die is goed! Ik nam een hap en dacht ‘Oh, bastogne!’. Dat is het niet maar het heeft wel die krokantheid. De chocoladesmaak is niet overheersend en de havervlokken geven het idee dat het gezond is 😊 Dat moeten we er namelijk wel bijzeggen. Vegan wil niet zeggen dat iets gezond is. Een plantaardig dieet dat ook niet. Je moet zelf goed opletten wat en hoe je dingen vervangt. Dit koekje, of koek want hij is best groot, bevat net als een gewoon koekje suiker en is daarmee niet gezond. Niet zoals een appel of een wortel.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust en probeer vooral deze vega(n) varianten eens!