Is het een taart? Aparte taarten…

We volgen veel trends en hypes en veel daarvan laten we aan ons voorbij gaan. Omdat ze niet bij ons en jullie passen, omdat het te specialistisch is of een combinatie van deze redenen. En dat is zo bij de hyperrealistische taarten:

Kunstenaars maken taarten in de vorm van bustes van mensen die heel echt zijn, bijna eng zelfs. En aangezien dit perfect past bij mijn achtergrond, economische psychologie, vind ik het ergens toch wel interessant, je eet dan namelijk jezelf op?! Waar hebben we het over:

We hebben het over taarten die door kunstenaars – je kunt het amper nog bakkers of patissiers noemen – die lijken op producten of zelfs dieren of mensen. De taarten zijn soms niet van echt te onderscheiden. Bij producten is dit zeker lastig te zien; er was zelfs een Netflix show ‘Is it cake?’ waarbij het geraden moest worden.

Ergens gaat dit erg ver voor mijn gevoel. Ik weet ook niet of die taarten nog lekker zijn. Er gaat veel werk in zitten – dagen of misschien zelfs weken – je moet een soort van beeldhouwen, boetseren en daar heb je heel veel kunstmatige versteviging – fondant – voor nodig. Niet persé vers en gezond dus, maar ergens wel fascinerend. Je eigen hoofd opeten heeft toch iets lugubers. Of in een rode ui bijten, wat een gebakje blijkt te zijn. En dat is wat onze hersenen leuk vinden. Het is een soort spel met hetgeen wat je verwacht en wat je daadwerkelijk ziet. Je hoofd wordt hierdoor uitgedaagd, want dit ‘moet’ kloppen. Hetzelfde gebeurt met de bekende illusie plaatjes van de haas/eend en heks/jonge vrouw. We krijgen hier een beetje een gek gevoel van, willen ‘het zien’. Ook het tv-programma ‘Make up your mind’  speelt hier op in en ook bepaalde trucs uit het programma ´Mindfuck´. Wij mensen vinden dit ergens dus interessant en boeiend.

Echte bakkers en patissiers zijn sceptisch over deze taarten. Zogenaamde ‘Instagram taarten’ zijn vaak vooral mooi voor het plaatje. Fondant gebruiken wij ook, maar altijd in balans. Fondant is fijn om mee te werken, maar geeft niet erg veel smaak. En de hersenen vinden het wederom niet fijn als iets er heel lekker uitziet, maar dat niet is. Er zijn zelfs best veel mensen die fondant van een taart of gebakje afschrapen. Als je dan alleen de cake eet, dan is het toch wel erg zonde van die heel grote 3d taart van je lievelingsdier….  

Voor ons is het daarnaast ook te bewerkelijk, net als het maken van bruidstaarten. We helpen liever meer mensen dan één klant en blijven dus bij onze oude vertrouwde taarten en vlaaien met af en toe een nieuwe variant en iets geks of moois voor Liz, Ravi en Pip!