Hoe eet je nu netjes een oranjetompouce of glacé?

Wel 1000 laagjes heeft de millefeuille, oftewel tompouce. Hij komt uit Frankrijk en bestaat uit bladerdeeg met veel laagjes met daartussen banketbakkersroom en op 27 april een oranje bovenkant. We maken ze alleen deze dag dus bestel zeker als je ze niet wilt missen en met de traditie mee wilt doen:

Een goede, echt tompouce maken is zeker niet gemakkelijk. En ook niet de hobby van onze bakkers 😉 Het bladerdeeg hoort heel bros te zijn en dat breekt dus ook gemakkelijk. En dat is vervelend, maar dit bladerdeeg, gemaakt met echte roomboter, zorgt wel voor het kwaliteitsverschil.

In Nederland zijn de tompouces door een groot warenhuis vrijwel altijd roze. In België is het glazuurlaagje meestal wit, soms met een streepje chocolade erdoor. Maar op Koningsdag zijn ze oranje en dat komt ook door de huidige Nederlandse koning. 27 april 1967 werd de geboorte van Willem Alexander gevierd met beschuit met muisjes en oranjestompouces.

Netjes eten gaat bijna niet, maar als je kunt hem op zijn zijkant op een bordje leggen en dan met een vorkje eten. Toch uit de hand? Haal  de bovenkant eraf – hier is zelfs een naam voor namelijk, ‘daklichten’ en eet hem in delen waarbij je de bovenkant kunt gebruiken om te lepelen. Niet netjes, maar wel het leukste voor de foto; gewoon erin happen!

Fijne Koningsdag vast!

Bron: historiek.net