Hartige cake

Deze stond al lang op mijn verlanglijstje. Ronald beloofde dat hij hem voor me zou maken, maar het kwam er telkens niet van. Tot ik zei dat het volgens mij echt cake was, maar dan hartig. Hij vond het maar niets, want een cake hoort zoet te zijn. Dus ik zei; ‘er kan misschien zoete witte wijn in?’😊 De aanhouder wint. Zie hier het recept met extra tips!

Nodig (voor 2 kleine cakes):

150 gram tarwebloem

3 eieren

180 gram spekblokjes

50 ml witte, droge of zoete, wijn

Zwarte of groene olijven

100 ml zonnebloemolie

7 gram droge gist

50 ml lauwe melk

100 gram geraspte kaas (gruyère)

4 takjes verse rozemarijn

Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden. Extra tip: liever op 200 graden dan 180 en zeker op tijd je oven aanzetten. Waarom gaat het vaak mis met het bakken van een cake? Omdat de cake veel kouder is dan 180 graden als je deze in de oven zet. De oven zakt dus in temperatuur en het heeft even tijd nodig om hem op temperatuur te krijgen.

Bak de spekblokjes en laat ze goed uitlekken. Meng in een kom de gist met de bloem. Breek de eieren erin en voeg de melk, olie en de wijn toe. Extra tip: waarom moet de melk lauw zijn? De gist activeert hierdoor sneller en anders wordt het beslag weer vrij koud. Meng alles tot een glad deeg.

Meng de rozemarijn met de in stukjes gesneden olijven, de spekjes, kaas en eventueel peper en zout.

Doe bakpapier in een cakevorm (wij hadden onze eigen aluminium bakjes, daarin hoeft geen bakpapier) en zet 45 minuten in de oven. Klop de cake voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen.

Geniet ervan!

Bron: Libelle Lekker.