Eén van de oudste producten is de Kerststol of Weihnachtsstol. In de 14e eeuw brachten kolonisten onbekende kruiden en specerijen mee zoals sukade en oranjesnippers. In Dresden, Duitsland, werden hiermee, samen met rozijnen, amandelspijs en een fijn deeg de eerste stollen gemaakt. De stollen waren een vruchtbaarheidssymbool (‘Klobebrot’) wat bij echte stollen nog steeds te zien is aan de kloof in het brood. Deze ‘Klobe’ krijg je door het goed invouwen van het spijs. Aan deze specifieke vorm en het gebruik van echte amandelspijs herken je een ambachtelijke stol. Overige ingrediënten kunnen variëren en dat maakt de stol zo’n mooi product. Smaken verschillen erg per regio. Onze stollen bevatten naast een goede basis altijd veel rozijnen, gekonfijt fruit en een vleugje citroen. Naast veelzijdig van smaak is een kerstbrood ook op meerdere momenten van de dag te eten. Traditioneel at men het brood na de nachtmis. Tegenwoordig wordt de stol veel bij het ontbijt of de kerstbrunch gegeten.
Naast oefening om de vouw goed te krijgen is, zorgen de Kerstbroden ook voor de nodige krachttraining. Een kerstbrood is een zwaar gevuld brood. Een groot brood weegt 1100 gram als het de oven in gaat. Na het bakken weegt een brood nog een kilo. Er liggen 6 broden op een plaat en er kunnen er 96 in de oven. Wij hoeven met deze dagen niet meer naar de sportschool!
Ps: de eerste Kerstbestellingen hebben we alweer binnen. Bestel ook voor 24, 26 of 31 december, via een lijst of online, en win een lekker ontbijtje voor 4 personen!