Empanada’s | Door Liz en Ravi

Liz wilde deze vakantie heel graag koken. Zo gezegd, zo gedaan. Mevrouw bekeek het filmpje en heeft ze zelf gemaakt. De empanadas, knapperige deeghapjes, waren leuk om te maken en wij vonden ze erg lekker! Liz zelf wilde liever een wrap, maar geeft graag het recept en tips:

Empanadas zijn maanvormige bladerdeeghapjes. Ze zijn gevuld met vlees, vis of groenten. Wij eten regelmatig Mexicaans en hadden nog een gehaktvulling met groentes over. In principe kan alles er in als de vulling maar niet te vochtig is. De hapjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar zijn ook als Spaanse tapa populair.

Wat heb je naast de vulling nog nodig: hartige taart of bladerdeegplakjes (kant en klaar is het gemakkelijkst), een beetje water, een losgeklopt ei en eventueel wat geraspte kaas. Voor het maken zelf een rond bakje (diameter ongeveer 9 cm), een mesje, een lepel (tip van Liz: een niet te grote lepel), een vork, een afstrijkkwastje en een bakplaat met bakpapier.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal de bladerdeegplakjes van elkaar en laat ze ontdooien. Verwijder eventueel de folie. Wij hadden ons eigen bladerdeeg dus hoefden dat niet te doen en het ontdooien duurde bij ons iets langer omdat de plakken wat dikker waren.

Druk het ronde bakje in het deeg en snijd de randjes weg. Deze mocht ik van Liz niet weggooien, ze wilde alles gebruiken, maar de hapjes moesten wel ongeveer even groot zijn. Leg de rondjes voorzichtig naast elkaar – ‘niet spelen met het deeg, dat mag niet van papa, want dan doen de ‘blaadjes’ het niet meer’. Leg de vulling op de helft van de rondjes. Dit is ongeveer 1 eetlepel. Bestrooi eventueel met kaas. Maak met je vinger de randjes van het rondje nat en plooi (Liz en Ravi zitten op een Belgische school dus er komen regelmatig Belgische woorden voorbij)  de rondjes dicht. Druk de randen op elkaar en maak er mooie streepjes in met een vork. Prik met de vork enkele gaatjes in het deeg.

Als laatste strijk je de bovenkant af met een beetje ei. Tip van Liz; het kwastje niet te diep in het ei steken. Wij hadden een filmpje gekeken en het was voor Liz niet duidelijk of de onderkant ook moest. Ik wist het (tot grote schande van Ronald) ook niet en we hebben dit wel een beetje gedaan, maar dit moest dus NIET. De onderkant verbrand dan namelijk omdat deze op de bakplaat ligt. Gelukkig hadden we het maar een klein beetje gedaan, dus dat viel mee. Leg de empanadas op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Wij hebben er nog een lekkere groene salade bijgemaakt en er heerlijk van gegeten, al wilde Liz dus liever een wrap… Wat ook wel klopt aangezien ze ook liever een Hollands worstenbroodje heeft in plaats van een Belgisch. Smakelijk!