Eitjes horen erbij | lekkere tips en recepten

Bij Pasen horen eieren. Chocolade eieren, kievietseieren, eier-taartjes en natuurlijk gewone eieren. Wij hebben een aantal gerechtjes met ei getest! Van heel gemakkelijk tot wat ingewikkelder. Smakelijk!

Schuim-omeletje

Als wij progresgebakjes maken of merengues dan hebben we eiwitschuim nodig. Voor dit recept, een schuim-omelet, ook. Voor Ronald is dit een koud kunstje. Zijn belangrijkste tip: zorg voor een vetvrije kom. Voor 4 porties heb je 6 eieren nodig, 1 dl room en een beetje peper en zout. Scheid de dooier van het eiwit. Klop het eiwit tot sneeuw met een mixer in een vetvrije kom. Als je ‘pieken kunt trekken’ dan is het schuim goed. Klop de eidooiers los met het room in een apart schaaltje. Spatel ze vervolgens voorzichtig door het eiwit en breng op smaak met een beetje zout en peper. Wil je een zoute variant, dan is vanillesuiker erbij ook lekker. Bak de omelet op een laag vuurtje met een deksel op de pan tot deze gaar is. Een schuim-omeletje is lekker met hartig ander beleg zoals gerookte zalm of wat zoeter zoals rood fruit of jam. Onze variant met avocado en rauwkost is een aanrader en een beetje kaas mee bakken is ook lekker. En het brood? Een dikke snee desembrood of een maltkornpistolet passen hier goed bij. Wij hadden casino tarwe omdat de kindjes dat erg lekker vinden.

Broodbakjes met roerei en garnalen

Een roerei maken kan iedereen. Deze roereibakjes met Hollandse garnaaltjes en bosui zijn net wat specialer. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd van een aantal boterhammen, wit of tarwe, de korstjes af en rol ze iets uit. Je hebt zoveel boterhammen nodig als bakjes dat je wilt maken. Besmeer beide zijden met een beetje boter en vouw de boterhammen in een muffinvorm (invetten is niet nodig). Bak de broodbakjes in ongeveer 10 minuten bruin. Klop de eieren los en maak het mengsel op smaak met peper, zout en eventueel een beetje room. Roer het eimengsel in een pan met een beetje margarine totdat het rul wordt. Voeg hier tweederde van de fijngesneden bosui en garnaaltjes door. Haal de bakjes uit de vormpjes en vul ze met het eiermengsel. Maak af met de rest van de garnaaltjes en bosuitjes.

En nog een paar ideetjes

Het is ook tijd voor asperges. Een donkere snee brood met groene asperges, truffelmayonaise en eikruim. Hiervoor moet je eieren koken. Een gevuld eitje is ook altijd lekker en ook leuk om met kindjes te maken. Is dit te alles te lastig of te veel werk? Ronald bakt Paashazen met daarin gekookte eitjes en we hebben natuurlijk onze beroemde eiersalade. Die doet het altijd goed, smakelijk!