Cakeweek | kom proeven of gebruik deze baktips

Een paar weken geleden leek het bij ons al week van de cake – pompoencake, pistachecake, caramel, speculaas – vanalles kwam er al voorbij. Komende week van 15 tot en met 23 oktober is het weer de week van de ambachtelijke bakker, met als thema dus CAKE! Kom dus vooral lekker proeven of ga zelf aan de slag:

Een cake bakken is niet zo moeilijk. Vijf jaar geleden schreef ik al eens een artikeltje met een recept en tips om beginnersfouten te voorkomen. Want een cake bakken is dan wel niet zo moeilijk, toch mislukken ze vaak. Vergelijken is ook niet helemaal eerlijk want wij bakken natuurlijk iedere dag cake en hebben de beste grondstoffen en machines. Een cake bakken met ‘iets’ erin is vervolgens weer moelijker. Je wilt niet dat een cake te nat is of uit elkaar valt. Hieronder volgen nog een aantal tips voor als je zelf aan de slag gaat:

– Als een cake te nat is dan is deze niet gaar. Soms is de buitenkant wel goed of zelfs verbrand en de binnenkant toch niet gaar. Dan stond de oven te hoog. Helaas is dit een kwestie van uitproberen, omdat iedere oven anders is. Je zou kunnen proberen om de bovenkant af te dekken met aluminiumfolie, dit kan wel eens helpen.

– Een natte cake is niet lekker, maar een droge ook niet. Dit gebeurt als je de cake te lang laat bakken. Er verdampt dan teveel vocht.

– Als de oven te hoog staat en je wilt een cake te snel bakken dan kan hij ook scheuren – het is zoeken naar het evenwicht. Van een gescheurde cake proef je niets – als ie gaar is tenminste – maar het is natuurlijk niet zo mooi. Dit is dus ook weer een reden waarom we bestellingen na 21 u afsluiten en soms op de dag zelf iets niet meer bijgemaakt kan worden. Bakken kost nou eenmaal tijd!

– Soms is een cake niet lekker luchtig. Dit kan door verschillende dingen komen. Ronalds mantra: ‘houd je aan het recept! Ja maar… nee, houd je aan het recept!’. Stel je wil volkorenmeel gebruiken, dan wordt daardoor je cake vaster, en ook als je teveel bloem gebruikt of als je de eieren niet goed klopt. En zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn anders kan je beslag gaan schiften.

– Een cake kan ook inzakken. Dit gebeurt als je het beslag te luchtig hebt geklopt of als er teveel rijsmiddel in zit. En, zie in het artikeltje eerder, open de oven niet te vroeg! Laat de cake ook afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

– De cake komt niet mooi uit de vorm. Vet je vorm altijd heel goed in of gebruik bakpapier. En… kies een bakvorm met weinig tierelantijnen. Een tulband is heel mooi, maar alleen al door de vorm is er meer kans dat er stukjes afbreken. Dit is bij een langwerpig bakblik minder, daar kun je ook je mes langs halen en hem zo uit de vorm krijgen. Siliconen bakvormen zijn makkelijker om je cake ‘te lossen’, maar de warmte wordt minder goed verspreid.

Lukt het ondanks deze tips toch niet? Wij hebben genoeg soorten en smaken: de altijd goede roombotercake, appelcake, tropicalcake (die van onze opening 10 jaar geleden), ananascake, speculaascake, caramelcake…