Brood met een verhaal | Lijn 29

Een brood met een verhaal. Een lokaal brood, een echt streekproduct. Lijn 29. Dit brood heeft Ronald in 2017 ontwikkeld voor het 150 jarig bestaan van het Bels Lijntje – vroeger Spoorlijn 29 -, maar we merken dat het verhaal wat achterblijft. Lijn 29 heeft namelijk niet zoveel te maken met lijnen als in diëten:

Vroeger toen Ronald en ik nog klein waren 😊 lagen er nog spoorbielzen waar nu het bekende fietspad het Bels Lijntje ligt. Tussen Turnhout en Tilburg. Nog eerder was het dus een treintraject. Spoorlijn 29, geopend op 1 oktober 1867 (bron: Toerisme Turnhout). Er was uiteindelijk relatief weinig vervoer op de lijn. Het personen vervoer werd al na 5 jaar beperkt en stopte in 1934 en het internationale goederenvervoer in 1960. Een tijd lang reden er nog toeristisch stoomtreinen. De laatste rit was in 1981. Een 5tal jaar later werd gestart met een leggen van een fietspad op de bielzen. Een fietspad waarop je 9 keer de landsgrens over gaat.

Ons Bels Lijntje, Lijn 29, is een bijzonder brood. Het is een heel gezond brood, maar het speciale van het brood is dat het gemaakt is met gewassen die vroeger langs het spoor groeiden zoals boekweit. Boekweit is een bijzondere grondstof om mee te werken. Het is een kruid en dus geen graan. Dit betekent dat het ook geen gluten bevat. Let op; dit heeft vooral gevolgen voor de bakkers. Het brood is namelijk niet glutenvrij, want het bevat ook abdijmeel en een bloem met veel granen en zaden (zonnebloempitten, lijnzaad, tarwe, haver en mais). Het resultaat is een gezond, vast, niet te donker brood.

Het brood heeft een aantal liefhebbers, maar eigenlijk zou iedere Baarlenaar het moeten kennen en mag een toerist niet naar huis zonder dit verhaal gegeten te hebben!