British Pie tips | Ravi werd 5

Onze kleine grote boef is 5 geworden. Een heel handje vol en meneertje wilde choco-taart en stokbrood. Wat mager als avondeten vonden we, dus maakte Ronald iets dat al langer op een uitproberen lijstje stond; Britse pie oftewel gevulde pastei. Onze tips:

De pie staat bekend als een Britse klassieker, maar de oude Romeinen maakten ze al. Het was eenvoudig gebak gemaakt van deeg en olie en gevuld met vlees.

Een pie heeft een kapje. Dit dekseltje diende vroeger als een soort lepeltje om het bakje leeg te eten. De korst was namelijk zo hard en dik dat deze oneetbaar was. In bijna iedere pub in Engeland staat cottage of classic pie op het menu. Een klassieker met rundergehakt, groente, aardappelpuree en een dakje van bladerdeeg.

Wij zijn gegaan voor een pie gevuld met stoofvlees. Als de pie dan zou mislukken dan was er altijd nog stoofvlees – en friet is zo gehaald 😉 Bovendien kan Ronald stoofvlees maken als de beste na het ontwikkelen van het stoofvleesbroodje voor zijn meesterbakkerschap.

Er zijn veel recepten voor pie als je het zelf zou maken. Hier volgen, na ons experiment een aantal tips:

  • Zorg dat de vulling niet te droog is. Ons stoofvlees was precies goed om zo te eten, maar voor in de pie had er wat meer vocht in gemogen.
  • Pie-deeg is een vertrijk deeg. Advies is hem niet te veel te kneden.
  • Laat de vulling afkoelen voor je de pie vult, anders rijst het deeg te snel. 
  • Zeker een half uur laten bakken, anders is het deeg niet goed gaar.
  • Oven goed voorverwarmen, 180 graden is goed.
  • We hadden nog een variant met Mexicaanse kip, deze was beter. We denken zelf dat met gehakt nog beter zal zijn.
  • Wij hadden kleine pie’tjes gemaakt. Past perfect in een muffin/cupcake vorm.
  • Op de bovenkant had Ronald mais danwel sesamzaad gedaan zodat we wisten welke soort welke smaak was.
  • Alleen pie is een beetje karig; een groene salade past er goed bij!