Ben jij de Koning?!

Het is een leuk verhaal voor kindjes en de taart is erg lekker om na het Driekoningen zingen te eten met een kom warme chocolademelk of thee. En wie weet ben jij de koning:

De koningentaart, oftewel galette des rois, tortell of king cake, is vrij plat en lijkt een beetje op de frangipane maar dan met bladerdeeg. De frangipane is het ‘witte cake-je met het rode neusje’ aldus Ravi. De taart is heerlijk gevuld met amandelspijs. En met een kleine verrassing!

De Driekoningentaart hoort bij de Christelijke traditie. Over de taart en ook over het aansnijden is goed nagedacht. Het spelletje moet zo eerlijk mogelijk gespeeld worden. De traditie geeft aan dat je de taart in punten moet snijden, maar dan één punt meer dan het aantal aanwezigen. Dit is voor de zekerheid. Voor als er toevallig een ‘arme hongerige’ langskomt. Het is het zogenaamde ‘part van de goede God’. Vervolgens kruipt de jongste van de aanwezigen onder tafel en deze roept de namen van alle aanwezigen in willekeurige volgorde, die vervolgens een stuk taart nemen. Volgens de eeuwenoude traditie, die internationaal gevierd wordt, mag degene die de boon in zijn taart vindt die dag de kroon dragen en is dus de koning of koningin. Bij sommige verhalen staat nog bij dat de koning of koningin mag bepalen wat er die dag gegeten wordt en… de koning zorgt volgend jaar voor de taart!

Bij ons is deze traditie niet zo groot als Verloren Maandag, maar er zijn bakkers die er zo’n 100 verkopen! Doe je ook mee? Bestel de taart dan snel – in de winkel, even bellen of via info@bakkerijadams.be en zoek voorzichtig naar het kleine boontje…