Achter de schermen bij Heel Baol bakt…

‘Natuurlijk doen we mee met Heel Baol Bakt (HBB)’ was mijn antwoord in de zomer toen de vraag gesteld werd. Trouwe volgers weten dat Ronald fan is van Heel Holland Bakt en om dan in een mini versie mee te mogen doen is meer dan leuk, en ook leerzaam! Waarom? En is er volgend jaar weer een editie? Lees het hier:

Het Baols Bakske vinden wij een super initiatief. Ook al wonen we in een dorp waar al vele generaties jaren wonen en iedereen iedereen kent, toch zijn er veel eenzame mensen. Of ouderen die niet meer zo mobiel zijn en minder aan activiteiten deel kunnen nemen. HBB werd hier aan gekoppeld en dat bracht veel verschillende groepen op een heel mooie manier samen. Al een reden om het volgend jaar weer door te laten gaan 😊

Om in de rol van een oude leermeester, Ronald heeft stage gelopen bij Robèrt van Beckhoven, te kruipen is natuurlijk ook leuk. En ook best lastig. Veel proeven, vergelijken op verschillende punten zoals smaak maar ook creativiteit. Een mooie uitdaging!

Het was een samenwerking die je niet vaak ziet; Jumbo Bart en Katja de Bresser, Bakkerij Vromans en uit Alphen Herbs & Spices. En dat was leuk, leerzaam en iedereen vulde elkaar goed aan. Cindy (Herbs & Spices) heeft bijvoorbeeld zelf coeliakie dus de glutenvrije opdracht was er eentje helemaal naar haar hand. Bart (Jumbo) is van origine slager en kon het worstenbrood daarom goed keuren. Het is Ronalds specialiteit dus dat ging mooi samen. En Marie José van Bakkerij Vromans heeft zo veel (winkel) ervaring dat dit ook perfect paste. Ronald gaf na de eerste jurering al aan dat hij hier echt nog van leerde. Van de zienswijze van bijvoorbeeld Bart bij het gehakt of de aanpak van de deelnemers.

Wat wij belangrijk vinden is dat mensen weten hoe een product gemaakt wordt. Dat onze klanten weten dat alles met de beste ingrediënten op ambachtelijke wijze iedere nacht vers gemaakt wordt. En dat dat ook betekent dat je niet in 10 minuten een taart tevoorschijn kunt toveren. De opdrachten lieten zien dat bakken echt een vak is en de winnares Dina heeft zelfs 2 dagen over haar spektakelstuk gedaan! Dan heb je dus 1 taart (wel geweldig mooi en ook nog super lekker), maar als wij dat zouden doen dan hebben we toch een vrij lege winkel en die taart is nog eens onbetaalbaar…

Er was veel animo; jong en oud. Mensen bakken graag thuis en ook steeds meer. Het is leuk, en erg spannend, als een echte jury je product gaat proeven (en in de keuken van het CCB helemaal gaat ontleden). De jury heeft ook veel constructieve feedback gegeven dus hopelijk leren de bakkers hiervan en gaan ze vooral door met bakken.

Tijdens de rondes zeiden we al tegen elkaar ‘volgend jaar kan dit beter…’ of ‘dit duurt te lang, hier moeten we een volgende keer op letten…’. Dus tuurlijk komt er een deel 2! De animo is er en in het nieuwe jaar gaan we evalueren. Wat kan beter in de zaal, hoe delen we het in, welke recepten passen goed etc.

En in de tussentijd? Alle finalisten hebben een workshop gewonnen bij zowel Bakkerij Vromans als bij ons. Dus we gaan eens kijken of wij nog wat kunnen leren van of aan de bakkers! Tot volgend jaar 😉