#9 Onmisbare oventips

In een koude oven kun je niet bakken. Stap 1 bij thuisbakken is daarom de oven goed en lang genoeg voorverwarmen. Verwarm daarom de oven altijd 10 graden hoger voor dan wordt geadviseerd in het recept. Het open en dicht doen van de oven kost veel warmte en vaak zijn de producten die in de oven gaan koud waardoor de temperatuur zakt. Daarnaast is 5 tot 10 minuten voorverwarmen niet genoeg. De oven moet zeker 20 minuten voorverwarmen. 

Stap 2: hoe warm moet de oven dan en hoe lang moet het product er in? Hier is een aantal vuistregels voor:

  • Als het product volume moet krijgen, zoals pasteitjes, brood of croissantjes, dan moet de oven heet zijn. Dus zeker 230 graden.
  • Bij een product dat geen volume hoeft te krijgen (schuim, koekjes of een pizzabodem) is 180-200 graden voldoende.
  • Wil je een brood, zoals een desembrood of pistolet, even ‘oppiepen’ dan is het doel knapperig maken en mag het product niet uitdrogen. De oven mag dan 220 graden hebben en het product mag er 3-4 minuutjes in. Van tevoren vochtig maken mag, maar is niet nodig.
Worstenbrood (1)

Perfect gebakken worstenbrood

Erg lekker nu het buiten weer kouder wordt, zijn warme worstenbroodjes of appelbollen! Deze hoeven geen volume te krijgen dus 200 graden is voldoende. De worst en de appel moeten wel goed warm zijn dus 8-10 minuten duurt het verwarmen zeker. Smakelijk en succes!